Jeśli chodzi o grzyby, to w tym roku mieliśmy do czynienia ze zjawiskiem nazywanym "wysyp". Stąd zupełnie darmowe bogactwo smaków (wartości odżywczych nieco mniej :) ). Przy okazji doszło do wielu pomyłek, które niejednokrotnie kończyły się bardzo źle. Dlatego przestrzegam. To co mamy w przepisie to rydze. Wyraziste w smaku grzyby występujące w polskich lasach. Nigdy, przenigdy, nie pomylić z rydzykami, które są silnie trujące.
Składniki:
- grzyby jadalne ( ja użyłem rydzów, ale pełna dowolność )
- cebula
- śmietana
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojonych rydzów i jeszcze trochę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać śmietany. Chwilę podgotować. Ja podałem z kaszą gryczaną.
Mniam, kasza! :) Mniejsza już o te grzyby, chociaż rydze mogą być :)
OdpowiedzUsuńKasza i grzyby - typowo polskie, typowo nasze i jakie dobre :)
OdpowiedzUsuń