środa, 14 lipca 2010

Ukraińskie frytki z kefirem

Sposób smażenia bardziej angielski, ale sposób przyprawiania poznany na Ukrainie w miejscu tak małym, że nawet nazwa nie pozostała w pamięci.


Składniki:
 - ziemniaki
 - czosnek
 - margaryna
 - kefir
Wykonanie:
Aby frytki miały doskonały smak najpierw gotujemy je na parze. Dzięki temu nawet tak banalne danie będzie miało pełny smak. Nie ma wymogu posiadania specjalnego garnka. Wystarczy na dno zwykłego nalać trochę wody, a następnie położyć talerz do góry dnem. Następnie na nim ułożyć frytki. Po ugotowaniu osuszyć i usmażyć. Jeszcze gorące wsypać do miski, dodać łyżkę margaryny, drobno pokrojony czosnek, przykryć i wymieszać. Pozostawić chwilę przykryte. Podać z kefirem. Są szkoły, które promują polewanie. Ja podałem osobno.

6 komentarzy:

  1. Gdzieś już czytałam o tej potrawie, ale nie przypomnę sobie gdzie...
    Piękna szklanka z truskaweczkami :)

    A co do gotowania na parze, to w sklepach "wielobranżowych" czy tam "1001 drobiazgów" można czasem dostać aluminiowe urządzenie do gotowania klusek na parze, takie rozkładane skręcone ze sobą dziurawe płytki - pasuje do każdego garnka (jeśli nóżki są za długie, można przygiąć kombinerkami) i świetnie nadaje się do gotowania młodych warzyw i ziemniaków na parze. Kosztuje grosze i jest praktycznie niezniszczalne; polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne to musi być! Jako fanka wszystkiego co z Ukraina ma związek na pewno spróbuję! Pozdrawiam Jagienka!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bym musiała zjeść 10 omeprazolów, żeby to strawić... tłuste fryty i czosnek i kefir.(soj.).. masakra. Tzn pychota wiadomo... niestety nie dla takich z upośledzonym żołądkiem jak ja:/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wrażeniem! Takie tanie dania a tak pięknie wyglądają i na pewno równie dobrze smakują :) Naprawdę super pomysły, gratuluję zdolności kulinarnych bo nie każdy potrafi zrobić coś z niczego ;) Pozdrawiam i błagam zaproś mnie na obiad :p :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki:) Ciężko zaprosić anonim ;)

    OdpowiedzUsuń