wtorek, 6 lipca 2010

Pakory

Składniki:
 - kalafior
 - mąka
 - curry
 - woda
Wykonanie:
Kalafior dzielimy na różyczki i lekko podgotowujemy. Z mąki i wody robimy gęste, ale lejące się ciasto, do którego dodajemy curry. Różyczki moczymy w cieście i smażymy na głębokim oleju.

6 komentarzy:

  1. Nazwa nic mi nie mówiła, ale jaj już poczytałam dalej, to okazało się, że bardzo lubię takie kalafiorki :)Są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, nazwa tajemnicza ale danie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi i wygląda równie ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie nazwa nie jest tajemnicza, bo posiadam książkę "Kuchnia Kryszny", ale bardzo muszę pochwalić "spolszczenie" przepisu - sama tak robiłam, jak nie mogłam dostać mąki cieciorkowej i uważam, że idea została zachowana.

    Dodać muszę, że pakory są tłustością, której nie należy nadużywać (czy z pszennej czy z ciecierzycowej mąki), ale są pyszne nadzwyczajnie i warto z innych warzyw też je robić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa nazwa i prosta potrawa - lubię tak! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takiego kalafiora.

    OdpowiedzUsuń