środa, 19 maja 2010

Bigos ze słodkiej kapusty z pęczakiem

Wiosna (powiedzmy :) ), a wraz z nią młode warzywa. Idąc na zakupy nie sposób się oprzeć i nie obchodzi mnie czy nowalijki są zdrowe. Na pewno są smaczne.

Składniki:
- kapusta
- marchewka
- kasza pęczak
Wykonanie:
Kapustę poszatkować i zagotować. Dodać pokrojonej marchewki i pęczaku. Gotować aż kasza napęcznieje.

4 komentarze:

  1. taką kapustkę uwielbiam pod każdą postacią! rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapucha na Twoim zdjęciu wygląda na wyłożoną NA kaszę, a nie wymieszaną z nią. Nie uprościłeś zanadto tego przepisu?
    I coś tam jeszcze jest ciemnozielonego, czy to koperek? No i jakiś tłuszcz by się przydał, co? ;)
    Olej, czy smalec? A może słonina?

    Ja już abstrahuję od tego, że ugotowana kapusta to jeszcze nie bigos, który przecież jest potrawą mięsną... ;)

    Znowu Cię poprawiam; Ty mnie chyba znielubisz ;)
    Mam nadzieję, że nie, tylko nam tu dokładniej te przepisy wykładaj!

    I jeszcze kwestia techniczna, bo tego nie wiem po prostu: czy nie trzeba pęczaku trochę moczyć przed gotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wymieszałem, widać nierówno :) Koperek uznaję za przyprawę i to taką bez którego mogłoby się to danie obejść. W związku z tym, zgodnie z ideą tych przepisów, pominąłem. One z założenia nie są super dokładne, ale chyba się powtarzam :)
    Tłuszcz również uznałem za zbędny. Pęczaku nie moczę, ale faktycznie, robiąc to szybciej by się ugotował.
    Co do bigosu i zawartości mięsa to zdania są podzielone ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. młodą kapustę z marchewką i koperkiem uwielbiam. nigdy jednak nie łączyło się jej w moim domu z kaszą, ciekawie..

    OdpowiedzUsuń