Wiosna (powiedzmy :) ), a wraz z nią młode warzywa. Idąc na zakupy nie sposób się oprzeć i nie obchodzi mnie czy nowalijki są zdrowe. Na pewno są smaczne.
Składniki:
- kapusta
- marchewka
- kasza pęczak
Wykonanie:
Kapustę poszatkować i zagotować. Dodać pokrojonej marchewki i pęczaku. Gotować aż kasza napęcznieje.
taką kapustkę uwielbiam pod każdą postacią! rewelacja!
OdpowiedzUsuńKapucha na Twoim zdjęciu wygląda na wyłożoną NA kaszę, a nie wymieszaną z nią. Nie uprościłeś zanadto tego przepisu?
OdpowiedzUsuńI coś tam jeszcze jest ciemnozielonego, czy to koperek? No i jakiś tłuszcz by się przydał, co? ;)
Olej, czy smalec? A może słonina?
Ja już abstrahuję od tego, że ugotowana kapusta to jeszcze nie bigos, który przecież jest potrawą mięsną... ;)
Znowu Cię poprawiam; Ty mnie chyba znielubisz ;)
Mam nadzieję, że nie, tylko nam tu dokładniej te przepisy wykładaj!
I jeszcze kwestia techniczna, bo tego nie wiem po prostu: czy nie trzeba pęczaku trochę moczyć przed gotowaniem?
Wymieszałem, widać nierówno :) Koperek uznaję za przyprawę i to taką bez którego mogłoby się to danie obejść. W związku z tym, zgodnie z ideą tych przepisów, pominąłem. One z założenia nie są super dokładne, ale chyba się powtarzam :)
OdpowiedzUsuńTłuszcz również uznałem za zbędny. Pęczaku nie moczę, ale faktycznie, robiąc to szybciej by się ugotował.
Co do bigosu i zawartości mięsa to zdania są podzielone ;)
młodą kapustę z marchewką i koperkiem uwielbiam. nigdy jednak nie łączyło się jej w moim domu z kaszą, ciekawie..
OdpowiedzUsuń