wtorek, 25 maja 2010

Mini pączki ziemniaczane z marchewką i groszkiem

Składniki:
- ziemniaki
- cebula
- mąka
- jajko
- marchewka
- groszek
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, rozgnieść wymieszać z jajkiem i dodać trochę mąki oraz podsmażonej cebuli .Wyrobić ciasto, lepić kulki i smażyć. Marchewkę pokroić w kostkę i podgotować w małej ilości wody. Kiedy będzie miękka dodać groszku i zasmażoną mąkę.

12 komentarzy:

  1. fajnie wyglądają...;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. do słodkich pączków mnie ostatnio wcale nie ciagnie. ale ziemniaczane..

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo ale pomysł! pierwsze widzę ziemniaczane

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne te pączki :) takie niebanalne...

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tam pączki.. pączki to by były jakby z mąką wymieszać ziemniaki i drożdżami jakoś... :)ale ładnie to wygląda niewątpliwie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. polecam zamiast maki dodac troszke zółtego sera. pyszniutkie!!

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas to się nazywa krokiety i smaży się w głębokim tłuszczu, ale jasne, ze można na patelni też. Ser owszem, ale mąki też trzeba nieco dodać, żeby bardziej zwarte było!
    Jadamy to z majonezem i keczupem albo sosem tatarskim. Może być dodatkiem do mięs, zamiast klusek.
    Potrawa jest bosko pyszna i cholernie niezdrowa, ale kto by się tam przejmował ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. W sam raz na tłusty czwartek, a tak na poważnie to ciekawa sprawa takie pączki ziemniaczane.

    OdpowiedzUsuń
  9. A gdzie dodać cebulę.?

    OdpowiedzUsuń
  10. Do ciasta, podsmażoną najlepiej. Jakoś pominąłem, dzięki za uwagę.

    OdpowiedzUsuń
  11. kurcze fajny ten przepis. niby składniki wszystkim znane , ale w nowej odsłonie... wyglada kolorowo i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń