środa, 3 lutego 2010

Kartacze

Kolejne danie z ziemniaków. Tym razem pochodzące z ojczyzny Adama Mickiewicza :)

Składniki:
- kilogram ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- cebula
- słonina
 
Wykonanie:
Połowę ziemniaków ugotować i rozgnieść. Drugą połowę zetrzeć na tarce i odsączyć sok. Połączyć wiórki ziemniaczane z ugotowanymi ziemniakami. Mąki dodajemy delikatnie, niektórzy praktykują tylko tyle ile na rękach w trakcie formowania. Uformować kształty takie jak na zamieszczonym zdjęciu, do których włożyć pokrojoną drobno i podsmażoną cebulę razem ze skwarkami ze słoniny.

4 komentarze:

  1. Ja robiłam nadziewane mielonym mięsem. Pycha :)
    A ciasto trzeba rzeczywiście na wyczucie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowite miejsce! Myślę, że bardzo przydatne dla wielu... Raczej niczego stąd nie ugotuję, bo nie po drodze mi ze smakami pokazanymi tutaj (taki ze mnie piesek francuski, że ziemniaków nie lubię, mięsa nie jadam, sztucznych przypraw nie stosuję), ale na pewno pokażę znajomym :) A kto wie... może któregoś dnia poimprowizuję na bazie Pańskich przepisów :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakimi skwarkami.. można cebulą, albo granulatem sojowym wymieszanym z cebulką, czosnkiem i przyprawami ...:)

    OdpowiedzUsuń