Zainspirowany moim wczorajszym wpisem na stronie facebookowej, a właściwie trendem związanym chałkokoniem, który (tu informacja dla niewtajemniczonych) zaczął się obrazkiem wygenerowanym przez AI, który przedstawiał wielką chałkę w kształcie konia, co chyba było pewnym rodzajem podśmiechujki z innych nieprawdziwych obrazów w stylu Zrobiłem taką piękną pracę, a nikt mi nie pogratuluje.
W każdym razie Internet zalały wygenerowane przez AI obrazy chałek w różnych kształtach - ja zrobiłem czołg. Jak nietrudno było się domyślić, przedstawiciele kierunku w sztuce zwanego cenzopapa, również zalali sieć chałkami z podobizną JP2, z uwagi na to, że kolor wypieku idealnie pasuje do przedstawianego przez nich wizerunku.
Ja co prawda jakimś wielkim technoentuzjastą AI nie jestem i choć uważam je za trochę użyteczne narzędzie, to trochę (bo nikt tak naprawdę nie wie jak to działa, serio), orientuję się w działaniu, a przez to znam ograniczenia. Może z uwagi na mój sceptycyzm, a może na światopogląd, w przeciwieństwie do wielkiego biznesu nie jestem fanem substytucyjności AI, jeśli chodzi o czynnik ludzki, a jej komplementarności.
Prompt:
I require someone who can suggest delicious recipes that includes foods which are nutritionally beneficial but also easy & not time consuming enough therefore suitable for busy people like us among other factors such as cost effectiveness so overall dish ends up being healthy yet cheap at same time! My first request – “Something fulfilling that could be cooked quickly during lunch break using cheap ingredients which are accesible in polish shops in winter"Następnie użyłem polecenia:
Create an image showing a dish cooked according to this recipe. <Tu wkleiłem przepis wygenerowany na podstawie wcześniejszego prompta>
Wynik:
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
1 szklanka mrożonych warzyw mieszanych (marchew, groszek i kukurydza)
1 łyżka oleju słonecznikowego
Sól, pieprz i szczypta czosnku w proszku
Instrukcje:
Rozgrzać olej na patelni, dodać mrożone warzywa i smażyć mieszając, aż się podgrzeją (5-6 minut). Dodać ugotowaną kaszę gryczaną, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Wymieszać do połączenia. Podawać z odrobiną kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz