czwartek, 5 grudnia 2024

Doppin' chocolate

Zasadniczo, sos czekoladowy kojarzy nam się z polewą do lodów ale w regionie Appalachów sos jest dodawany do dań wytrawnych. Najczęściej z podsmażoną kiełbasą i pieczywem w postaci małych okrągłych ciastek. Ja zrobiłem polską wersję i kiełbasę podsmażyłem, a jakże, z cebulą, a jako pieczywa użyłem chleba.

Nie jest jasne, jak w regionie Appalachów wymyślono sos czekoladowy. Jedni uważają, że to wpływ hiszpańskiej Luizjany, a konkretnie szlaku handlowego, który z niej prowadził, ale bardziej prawdopodobna historia mówi, że zaradne gospodynie domowe zrobiły sos ze składników o długim terminie ważności, które miały pod ręką.

Składniki:

- margaryna
- mąka
- kakao


Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy i podsmażamy na niej trochę mąki. Dodajemy kakao i chwilę podsmażamy. Dolewamy wody i mieszamy do czasu uzyskania satysfakcjonującej gęstości.
Podawać ze smażonymi kiełbaskami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz