sobota, 4 maja 2024

Melitzanosalata

W długi majowy weekend dopisała pogoda. Polacy tłumnie chwycili za swoje głośniki BT, czteropaki browarów i ruszyli na wielkie majowe grillowanie. Ja też. Tym razem stawiając na kuchnię grecką, bo z uwagi na to, że nastąpiła przerwa w funkcjonowaniu sklepów, dostałem bakłażana w dobrej cenie. 

Składniki:

- bakłażan
- czosnek
- cebula czerwona
- cytryna
- olej



Wykonanie:

Bakłażana i czosnek owijamy w folię aluminiową i grillujemy aż zmięknie.
Z bakłażana wyciągamy łyżką miąższ, a czosnek wyciskamy. Mieszamy z olejem, sokiem z cytryny i pokrojoną w kostkę cebulą.

1 komentarz:

  1. Z ceny jagody bakłażana, żeś się waść wytłumaczył. Ale czerwona cebula to już czyste burżujstwo! Zwłaszcza, że z czerwonego zagłębia! :-)

    Dokopawszy :-) skupię się już na jagodzie.
    Moi adwersarze "leżą już u mych stóp" gdyż najnowsze badania nad antocyjanami i polifenolami jasno wskazują: jeść kolorowe !
    Znaczy skórka jagody bakłażana służy naszemu zdrowiu, i co by jeden z drugim nie wyartykułował RACJA PO MEJ STRONIE! :-)

    Zatem i zdrowiej i oszczędniej (kolego zza DTŚ) ze "skórkom" :-)
    Pies

    OdpowiedzUsuń