czwartek, 26 stycznia 2023

Szawarma z boczniaków

Z uwagi na to, że boczniaki cały czas rosną, jak widać na poniższym obrazku, czyli jakby najdroższy składnik możemy pozyskać za darmo, trzeba by je wykorzystać w sposób bardziej finezyjny niż podsmażenie z cebulą. Padło na osmańskie danie, które oznacza tyle mniej wiecej "obracający się", co odnosi się do kawałków nadzianych na obracający się rożen.


Składniki:

- boczniaki
- przyprawa do gyrosa
- mąka
- drożdże instant
- pomidor
- cebula
- natka pietruszki
- czosnek
- jakiś sos do kanapek
- olej


Wykonanie:

Boczniaki marynujemy kilka godzin w przyprawie do gyrosa z olejem. Nadziewamy na wykałaczkę, ściskamy i wkładamy do nagrzanego do 150-180 stopni Celsjusza piekarnika i wyjmujemy kiedy się dobrze spieką.


Z mąki i wody ugniatamy ciasto do którego dajemy trochę oleju i drożdży. Kiedy będzie zwarte, rozwałkowujemy na placki, które smażymy na suchej patelni z dwóch stron.


Pomidory kroimy w kostkę. Mieszamy z posiekaną natką, czosnkiem i cebulą.
Wkładamy do złożonego na pół placka, na to dajemy pokrojone boczniaki i polewamy sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz