Z uwagi na to, że boczniaki cały czas rosną, jak widać na poniższym obrazku, czyli jakby najdroższy składnik możemy pozyskać za darmo, trzeba by je wykorzystać w sposób bardziej finezyjny niż podsmażenie z cebulą. Padło na osmańskie danie, które oznacza tyle mniej wiecej "obracający się", co odnosi się do kawałków nadzianych na obracający się rożen.
Składniki:
- boczniaki
- przyprawa do gyrosa
- mąka
- drożdże instant
- pomidor
- cebula
- natka pietruszki
- czosnek
- jakiś sos do kanapek
- olej
Wykonanie:
Boczniaki marynujemy kilka godzin w przyprawie do gyrosa z olejem. Nadziewamy na wykałaczkę, ściskamy i wkładamy do nagrzanego do 150-180 stopni Celsjusza piekarnika i wyjmujemy kiedy się dobrze spieką.
Z mąki i wody ugniatamy ciasto do którego dajemy trochę oleju i drożdży. Kiedy będzie zwarte, rozwałkowujemy na placki, które smażymy na suchej patelni z dwóch stron.
Pomidory kroimy w kostkę. Mieszamy z posiekaną natką, czosnkiem i cebulą.
Wkładamy do złożonego na pół placka, na to dajemy pokrojone boczniaki i polewamy sosem.
Wkładamy do złożonego na pół placka, na to dajemy pokrojone boczniaki i polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz