wtorek, 9 sierpnia 2022

Kaszanka z kapustą z grilla

Sezon grillowy, czyli coś na co każdy działkowicz czekał najbardziej, trwa nieprzerwanie od 1 maja i parafrazując hasło amerykańskiej poczty, - Ani śnieg, ani deszcz, ani upał, ani mrok w nocy nie powstrzymają tych dzielnych Polaków przed grillowaniem. Jednym z dań, przyrządzanych w taki sposób, jakie podpatrzyłem ostatnio na imprezie firmowej, to dwa z pozoru nudne składniki, ale które razem ciekawie się uzupełniają.

Składniki:

- kaszanka
- kapusta kiszona


Wykonanie:

Kaszankę i kapustę kiszoną układamy na folii aluminio0wej, którą szczelnie zawijamy. Kładziemy na grilla i pieczemy ok 30 min.


1 komentarz:

  1. Aj, aj! 3 lata mijają i nikt nie skomentował KWAŚNEJ kapusty + alufolia + wysoka temperatura?
    Nie jestem ortodoksem. Mam i używam naczyń alu, sztućców nie, bo lżejszy jest łyżko-widelec z elektronu, który wożę w teren.
    Al reaguje z kwasem kapusty, a tu jeszcze temperatura przyspiesza reakcję. Oczywiście raz na jakiś czas nie ma tragedii, ale lepiej unikać takich połączeń. Są doniesienia o szkodliwości na mózg, więc alu + kwaśne potrawy lepiej nie łączyć.
    Pies

    OdpowiedzUsuń