środa, 9 lutego 2022

Chińska pizza na dzień pizzy

9 lutego obchodzimy światowy dzień pizzy, a zgodnie z tym co według legendy zostało napisane w Afryce - Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.
Cong you bing, bo tak brzmi chińska nazwa tego dania, to rodzaj podpłomyka z cebulą i szczypiorkiem w środku. Według legendy to właśnie ona dała początek pizzy. Mianowicie Marco Polo, czyli pierwszy oficjalny podróżnik, który dotarł do Chin zajadał się właśnie tym daniem, więc kiedy wrócił do Włoch próbował je odtworzyć. Właściwie nie sam, ale poprosił o to kucharza z Neapolu. Ten miał swoją wizję i cebulę zamiast do środka, dał na wierzch. Potem kombinował jeszcze z serem. Tak według legendy powstała pizza. Ważne jest tu określenie według legendy, bo źródła historyczne mówią, że pizza została wymyślona na długo przed urodzinami Marco Polo, ale że sporo ludzi bierze legendy za prawdę historyczną, to pewnie ta wersja jest powszechnie obowiązującą w Chinach :)

Składniki:

- mąka
- olej
- cebula
- szczypiorek
- sezam (opcjonalnie)


Wykonanie:

Z mąki, wody i odrobiny oleju ugniatamy ciasto. Stosunek mąki do wody ma być taki, żeby ciasto było stałe, elastyczne i nie kleiło się do ręki.
Cebulę i szczypiorek kroimy drobno. 
Rozwałkowujemy dwa kawałki ciasta, żeby mieć dwa placki i pomiędzy nie wkładamy cebulę ze szczypiorkiem. Możemy dodać trochę sezamu. Sklejamy i wrzucamy na patelnię podsmażając na małej ilości tłuszczu z dwóch stron.

2 komentarze: