Była taka legenda o dwóch braciach. Podobno urodzono ich w zakonie, ale szczęśliwie nie zostali zakopani, a mieli zostać utopieni, tak jak to się robi z wieloma młodymi niepotrzebnymi ssakami. Wykonawca zlecenia się zlitował i puścił ich na rzece w koszu uciszając tym samym sumienie. Znalazła ich wilczyca, a że mleko drapieżników jest znacznie bardziej bogate w składniki odżywcze niż mleko ludzkie, to urośli na silnych wojowników, którzy dali podwaliny Imperium Rzymskiemu. Zanim Imperium stało się imperium, mieli mało terenu i jedli to, co dawało dobry stosunek składników odżywczych do powierzchni upraw. Jedną z takich rzeczy była ciecierzyca. Nawet po zmianie warunków życia nawyki żywieniowe zostają, dlatego już za czasów wielkiego imperium i jego zbrojnego ramienia w postaci legionistów (nie mówię o imperium Lechitów i kibicach Legii) te nawyki dalej obowiązywały. Legioniści używali zmielonej ciecierzycy zmieszanej z wodą do sporządzania placków, które wypiekali na swoich metalowych tarczach. Pewnie od czasu do czasu, jakiś pomysłowy Dobromirus dorzucał tam jakieś składniki, aby urozmaicić wojskową rutynę.
Składniki:
- ciecierzyca
- pomidory
- cebula czerwona
Wykonanie:
Ciecierzyce mielimy i mieszamy z wodą, żeby powstało nam gęste lejące się ciasto.
Cebulę i pomidory kroimy na plasterki i podsmażamy.
Cebulę i pomidory kroimy na plasterki i podsmażamy.
Zalewamy ciastem. Smażmy i przewracamy na drugą stronę, chwilę podsmażając.
Jak zwykle ciekawy post :-) Interesujące, ciekawe czy tak samo by wyszło używając mąki z ciecierzycy.Ona chyba jednak będzie zbyt drobna niż mielona samodzielnie..?
OdpowiedzUsuńJulia
Zdecydowanie mąka da radę. Tu mówiłem o zmielonej cieciorce, bo taniej jest zmielić nasiona niż kupować gotową mąkę.
UsuńSzybko i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńFakt, szybko i smacznie. Ale w kwestii poprawności historycznej, to chyba bez pomidorów? Te zawojowały tereny byłego Imperium pod koniec XV w, wraz z Kolumbem. Wiem, czepiam się, ale po wizycie w sklepie, gdzie znalazłem "...schab po żydowsku...", zaczynam zwracać uwagę na wpisy na forach kulinarnych. Przynajmniej w kwestiach zasadniczych.
OdpowiedzUsuńCo nie zmienia faktu, że przy plackach z cieciorki pomidory łamią ich nieco mdły smak. Przepis super!:)))
Tak, pomidory, to moja fantazja. Tam pewnie były tylko zioła.
Usuń