środa, 2 lipca 2014

Lord Woolton Pie

Tyle się działo po drodze, że trochę zboczyliśmy z kursu, ale już wracamy do naszego kilkuprzepisowego cyklu. Kolejna pozycja dieselpunkowa. Oryginalny przepis z lat 40-tych.
Danie stworzone przez szefa kuchni hotelu Savoy w Londynie, które otrzymało swoją nazwę od Frederick'a Marquis'a pierwszego lorda Woolton. Siedział on na fotelu ministra żywności w gorącym dla Wielkiej Brytanii okresie. Kiedy, ze względu na wojnę, brakowało jedzenia, propagował on pełnowartościowe potrawy ze składników, które akurat były dostępne. Wśród wielu przepisów była nawet herbata bez liści herbacianych :)

Składniki:
- kilka dużych ziemniaków
- mały kalafior
- 3 duże marchewki
- 3 cebule
- margaryna
- niecałe 0,5 kg mąki
- sól, gałka muszkatołowa


Wykonanie:
Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie wrzucamy je do żaroodpornego naczynia.
Z margaryny i mąki ugniatamy ciasto, do którego dodajemy trochę gałki muszkatołowej. Wałkujemy na cienki placek, przykrywamy warzywa, odcinamy brzegi i wkładamy wszystko do nagrzanego na 180 stopni piekarnika do czasu aż się zarumieni.
Wysłałem na konkurs dotyczący kuchni brytyjskiej, a co :)


Wegetariański obiad III

5 komentarzy:

  1. wITaj dobry człowiku.Trafiłam tutaj przez przypadek ,szukając pomysłu na tani obiad,i nie mogę wyjść z podziwu:)Chociaż 1/4 z prezentowanych tutaj potraw nie wzięłabym do ust(np.mózdzki)gratuluję pomysłowości:)Podpowiedz mi proszę,co mozna zrobić sycacego majac do dyspozycji jedynie włoszczyznę,kuskus,mąkę i kilka ziemniaków,tudziez ketchup?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedynie? Toż to bogactwo :)
      - zupa pomidorowa z kuskusem
      - naleśniki z puree warzywnym z kuskusem
      - zapiekanka warstwowa - warstwa ugotowanych warzyw i warstwa kuskusu
      - legumina - pokrojone w kostkę warzywa gotujemy, mieszamy z kuskusem, mąką i odrobiną wody i pieczemy w piekarniku
      - placki - warzywa starte lub drobno pokrojone i ugotowane lub surowe mieszamy z ciastem naleśnikowym i smażymy placki
      - frytki z keczupem i sałatką z kuskusu i startej marchewki

      Usuń
    2. - ziemniaki faszerowane kuskusem z warzywami i zapiekane
      - kotleciki z kuskusu - kuskus połączyć ze sobą ugotowanymi ziemniakami i mąką

      Usuń
  2. Dziękuję!Była zapiekanka ,do tego czosnek ,bluszczyk kurdybanek i suszony krwawnik oraz chili.Dobre wyszło.Będe tu częściej zaglądać.Przed paroma dniami wyszło mi swietne mega-kryzysowe risotto:Pokrzywę,szczaw,podagrycznik,barszcz zwyczajny i liście dzikiego pastenaku drobno posiekać.Podsmarzyć ryż w oleju,stopniowo dolewajac bulion z kostki.,wsypać zieleninę ,dodać wcześniej usmazone w rondelku cebulę i kurki.Pod koniec duszenia zaprawić smietaną.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń