piątek, 2 listopada 2012

Babka dyniowa

Trochę monotonnie, bo przepis podobny, no ale zostało mi jeszcze sporo kalafiora, a i sezon na dynię w pełni, więc wypada wykorzystać te bardzo smaczne warzywo. Przy okazji przez wzgląd na zmianę miejsca zamieszkania autor cieszy się, że nie nawiedziły go karmione amerykańskimi filmami dzieciaki. A z drugiej strony refleksja, że skoro już Ameryka jest tak ukochana, to dlaczego nie pobrać dla tego dnia lepszych tradycji jak All Hallow's Read, która nie doczekała się jeszcze oficjalnego tłumaczenia, polegająca na tym, że przekazujemy komuś tego dnia książkę-horror. W czasach kiedy tak mało się czyta może warto się nad tym zastanowić.

Składniki:
- mąka
- olej
- dynia
- dodatki (ja użyłem kalafiora)


Wykonanie:
Mąkę mieszamy z olejem tworząc ciasto, którym wykładamy blachę. Dynię trzemy na tarce o drobnych oczkach dodajemy mąki, dodatki i wlewamy na wyłożone ciasto. Zapiekamy w piekarniku. Ja zrobiłem standardowo 180/60 :)

3 komentarze:

  1. no to lecę jutro po dynię!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. przy cieście niepodawanie proporcji już całkiem mija się z celem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na spodzie ma być takie żeby dało się uformować, a to u góry takie, żeby się trzymało kupy :)Tak jak z naleśnikami czy goframi. Jak nam za rzadkie to dosypujemy mąki.

      Usuń