Weekend w Ustce zaowocował nie tylko ładnymi widokami takimi jak ten poniżej, uchwycony z falochronu za pomocą urządzenia nie do końca do tego stworzonego (komórka :)), podczas picia regionalnego piwa, kiedy to wiatr wiał tak mocno, że prawie urwał głowę.
Ale także inspiracją podłapaną w czasie spaceru po promenadzie i obserwacji roślinności chroniącej wydmy. Rosła tam bardzo ciekawa roślina zwana przez niektórych syberyjskim ananasem. Mowa o rokitniku. Jest bardzo zdrowy i nieco cierpki, ale traci ten smak, podobnie jak jarzębina, po przymrozkach. Oczywiście zbieranie tego dziko rosnącego jest zabronione!
Składniki:
Poniżej zestawienie składników które można użyć, czyli cokolwiek zmieszamy ( w odpowiednich proporcjach) z ze sobą z każdej kolumny to nam wyjdzie :)
BAZA | KONSYSTANT | KATALIZATOR | DODATEK |
otręby mąka biała mąka pełnoziarnista zarodki płatki zbożowe mielone orzechy kasza manna | serek homogenizowany woda mleko śmietana kefir jogurt zsiadłe mleko | jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu 2 czubate łyżki puree z ziemniaków 2 czubate łyżki zgniecionego dojrzałego banana | cokolwiek :) np. rokitnik |
Wykonanie:
Do bazy dodajemy kosysntantu, który, jak sama nazwa wskazuje, reguluje konsystencję :) Dodajemy katalizatora, żeby się nam wszystko ładnie skleiło. Dodajemy ewentualne dodatki, formujemy placki i smażymy na patelni.
hmmmm
OdpowiedzUsuńciekawe, co by było gdyby zmieszać wszystkie składniki z tabelki... takie tam eksperymenta po głowie mi chodzą, mały chemik czy inne cuda :P
Przy zachowaniu odpowiednich proporcji udałoby się jak najbardziej :) Już robiłem podobne miksy w przypadku pączków do pracy na tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńodpowiednich proporcji... ja tu pisze o szaleństwie :) swoją drogą dobrze w tej pracy z Tobą mają :)
OdpowiedzUsuńchyba sobie jutro przygotuje mixa korzystając z tabelki :)
chyba sobie przykleję tabelkę na lodówkę :)
OdpowiedzUsuń