środa, 1 czerwca 2011

Kostka w sosie

Kasza kukurydziana i parówki drobiowe, czyli w żargonie kulturystów, duża porcja węglowodanów roślinnych i białko sojowe, (Tak, tak, tylko soja dla wegetarian jest droga :) ) które oprócz właściwości anabolicznych zapobiega miażdżycy i choroby wieńcowej :) Do tego równie ważne cynk, żelazo, magnez i fosfor.

Składniki:
- szklanka kaszy kukurydzianej
- 2,5 szklanki wody
- parówki
- koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Do garnka wlać półtora szklanki wody w celu zagotowania, a w pozostałej części moczyć kaszę. Kiedy woda zacznie się gotować wlać kaszę. Gotować powoli, aż napęcznieje i zgęstnieje. Wlać masę do półmiska, ostudzić i pokroić w kostkę. Pokrojone parówki ugotować w odrobinie wody i dodać koncentratu.

1 komentarz:

  1. Dawno, dawno temu, oglądając jakiś polski serial, z niedowierzaniem patrzyłam co to tam kobita przy tej kuchni robi... a no parówki pokrojone jak na Twoim zdjęciu wrzuca na patelnię i smaży... Spróbowałam. U mnie w domu przyjęło się jako odskocznia od innych kulinariów. Czasem chrupiemy sobie takie w całości :) I tak sobie myślę, że do kaszy, to takie przysmażone na rumiano byłyby w sam raz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń