poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Kugiel

Proste danie o nieznanym rodowodzie, czyli kto pierwszy ten lepszy. Tzn co do regionu, z którego pochodzi nie ma wątpliwości, aczkolwiek co do ludności to już jest kilka wersji. Jednocześnie autor wyraża nadzieję, iż dochodzenie praw nie będzie powodem do jakichkolwiek wystąpień czy konfliktów zbrojnych.

Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 30 dag cebuli
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 0,5 szklanki kaszy manny
- bułka tarta
Wykonanie:
Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki. Mieszamy ziemniaki, cebulę, kaszę manną i wodę gazowaną. Przygotowaną masę wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą. Ja dodałem do tego jeszcze rodzynki.

5 komentarzy:

  1. Mmm... pychota! Twój przepis jest ciekawy. Moja babcia trze cebulę i daje do tego jeszcze jajka (surowe); no i u niej to się nazywa kartoflannik. Je się gorące ze świeżym masłem - boskie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie w domu kartoflannik to ciasto ziemniaczano-drożdżowe bez jajek, po upieczeniu ma konsystencję ciężkiego chleba, je się na ciepło posmarowane czosnkiem i masłem, a jak zostanie (rzadko), to na zimno jak chleb. Nie znam osoby, której to nie smakuje

      Usuń
  2. jakos tak troche o nie do końca jasno jest to napisane;/ pieczemy to na patelni? czy w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Racja. Tłuszczem smarujemy naczynie żaroodporne, sypiemy bułkę i wkładamy masę. Potem do piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kugel to tradycyjna potrawa żydowska. :) Zaadoptowana i dostosowana przez ludność polską, białoruską etc. do ich kulinarnych podniebień.
    Pozdrawiam,
    Kosher Meydl.

    OdpowiedzUsuń