czwartek, 27 stycznia 2011

Bliny z móżdżkiem

Z serii "Wielcy kucharze w historii kina". Bliny to danie pochodzące z ojczyzny Hannibala Lectera czyli z Litwy. Zrobione na szybko bez drożdży tylko z sodą.

Składniki:
- mąka
- 2 jajka
- 0,5 l zsiadłego mleka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- mózgi
- cebula
- ocet
Wykonanie:
Do mleka dodajemy jajek i tyle mąki aby uzyskać gęste, lejące się ciasto. Dodajemy sody i smażymy na patelni na placki.
Móżdżek myjemy i obieramy z błon. Wrzucamy na 5 min do gotującej się wody z odrobiną octu a następnie wyławiamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę mózgi i smażymy do ich rozpadnięcia. Po przyrządzeniu wyglądają bardziej jak jajecznica.

A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!

3 komentarze:

  1. czy w dzisiejszych czasach są jeszcze koneserzy takich rarytasów?... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bliny na sodce? Toż to profanacja :) Ale post mnie generalnie rozbawił ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW Móżdżek, brawo za odwagę, ja choć propaguję jedzenie podrobów, to co do móżdżka nie wiem czy sama nie miałabym oporów. Dziękuję za udział w mojej akcji, pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń