środa, 20 października 2010

Faszerowane kalarepy

Warzywa, te okrągłe nadają się do faszerowania czymkolwiek. W zasadzie te podłużne też można ale chyba jakoś to trudniej idzie. Cały pic, polega na tym, żeby farsz był zupełnie inny od obiektu faszerowanego wtedy moim zdaniem (lub IMO jak mawia nowoczesna młodzież) jest najciekawiej. Ja nafaszerowałem kaszą gryczaną, ale jeśli ktoś nie jest smakoszem to do tego przepisu lepsze jest coś neutralnego jak kasza jęczmienna czy ryż.

Składniki:
- kalarepy
- ryż, kasza itp
- koncentrat pomidorowy
- rodzynki
Wykonanie:
Kalarepom ściąć daszki, wydrążyć miąższ i podgotować tak powstałe skorupy. Żeby się nic nie zmarnowało to można miąższ zetrzeć i zrobić surówkę. Ryż lub kaszę ugotować i wymieszać z koncentratem. Rodzynki zalać gorącą wodą, poczekać aż napęcznieją, odsączyć i dodać do ryżu. Tak powstałym nadzieniem napełnić kalarepy. Włożyć do garnka z odrobiną wody i podgotować.

1 komentarz:

  1. ale pomysł! nie sądziłam, że i kalarepy można nadziac.

    OdpowiedzUsuń