środa, 30 czerwca 2010

Letnie ziemniaki

Przychodzą takie dni, że jest tak gorąco, aż nie chce się gotować. Co więcej, nie chce się nawet jeść. Wtedy czas na coś szybkiego i świeżego.

 - ziemniaki
 - śmietana
 - ogórek, kiszony lub małosolny
 - cebula
 - zielenina (opcjonalnie )
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować. Cebulę i ogórka pokroić w kostkę, a następnie wymieszać ze śmietaną. Lekko ostudzone ziemniaki polać przygotowanym sosem.

4 komentarze:

  1. Zamiast śmietany powinien być kefir (dla mnie sojowy) :), a ziemniaki powinny byś smażone w talarkach :P i żadnej cebuli, bo dla ludzi co mają problemy z żołądkiem się nie nadaje !:P

    OdpowiedzUsuń
  2. a smażone ziemniaki jak ta lala dla ludzi z problemami żołądka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Młode ziemniaczki! Mniam! Tylko lekko oskrobane pod zimną wodą, nie brutalnie orane :)
    Moja wersja na lato: łyżka świeżego masełka, odrobinę siekanego koperku i szklanka kwaśnego mleka lub kefiru :D
    Oczywiście nie dla "dukanowców" :/

    OdpowiedzUsuń
  4. NO ta wersja z masełkiem (margaryną roślinną w moim przypadku) i koperkiem ok... zero cebuli z pewnością! No i niech będą ugotowane.

    OdpowiedzUsuń