piątek, 16 października 2009

Ryż po chińsku

Myśleliście, że w tanich chińskich knajpach dostajecie zawsze to co powinniście?:) Zamiana głąba kapusty w pędy bambusa i przyprawy do zup w sos sojowy to nic nadzwyczajnego.

Składniki:
- marchewka
- cebula
- kapusta pekińska
- przyprawa do zup w płynie
- ryż
- uszaki bzowe ewentualnie inne suszone grzyby
Wykonanie:
Ryż gotujemy. Uszaki myjemy, gotujemy i kroimy w paski. Jeżeli mamy grzyby suszone to najpierw moczymy. Marchewkę kroimy w zapałkę i smażymy. Dodajemy odrobinę pokrojonej drobno cebuli i grzyby. Z kapusty wykrajamy głąb i kroimy go w krótkie paski imitujące pędy bambusa. Dodajemy je do smażenia, a po pewnym czasie część poszatkowanych miękkich części. Dodajemy łyżkę przyprawy do zup. Podajemy z ryżem. Można dodać do gotującego się ryżu trochę curry.

2 komentarze:

  1. A jak się robi takiego ładnego kwiatka z cebuli?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nacina się cebulę. 3 x 3 nacięcia prostopadle do siebie.

    OdpowiedzUsuń