piątek, 18 lipca 2025

Crespolini z ogórecznikiem

Crespolini to takie faszerowane naleśniki, potem trochę opiekane, ale na upartego, możecie je zrobić na patelni.
Ogórecznik to taki chwast, który ma jakieś właściwości zdrowotne, ale też jest jadalny i można go zrobić jak szpinak.

Składniki:

- mąka
- liście ogórecznika
- czosnek
- resztka jakiegoś sera



Wykonanie:

Z mąki i wody robimy rzadkie lejące się ciasto i smażymy naleśniki.
Ogórecznik dusimy z czosnkiem.
Mieszamy z serem i ładujemy do naleśników, które zawijamy.
Lekko podsmażamy, żeby ser się nam rozpuścił.

1 komentarz:

  1. Ogórecznik bywa, że dziko rośnie. Ale Borago officinalis nazywać chwastem? Officinalis znaczy LEKARSKI, czyli oznacza cenne ziele. Susz można kupić w sklepach zielarskich.
    Ale co tam "siano" kiedy wszystko co świeże dużo lepsze. Bardziej kryzysowe są liście ogórecznika maczane w cieście naleśnikowym (również w formie racuchów) niż burżujska wersja z serem :-)
    Są plantacje, ale ludzie uprawiają go na działkach i w ogrodach, często traktując jako roślinę ozdobną. Nie znają właściwości leczniczych ni zastosowania kulinarnego. A tukej im cołkiem zdrowy futer rośnie we łogródku :-)
    Pies

    OdpowiedzUsuń