Crespolini to takie faszerowane naleśniki, potem trochę opiekane, ale na upartego, możecie je zrobić na patelni.
Ogórecznik to taki chwast, który ma jakieś właściwości zdrowotne, ale też jest jadalny i można go zrobić jak szpinak.
Składniki:
- mąka
- liście ogórecznika
- czosnek
- resztka jakiegoś sera
- liście ogórecznika
- czosnek
- resztka jakiegoś sera
Wykonanie:
Z mąki i wody robimy rzadkie lejące się ciasto i smażymy naleśniki.
Ogórecznik dusimy z czosnkiem.
Mieszamy z serem i ładujemy do naleśników, które zawijamy.
Lekko podsmażamy, żeby ser się nam rozpuścił.
Ogórecznik dusimy z czosnkiem.
Mieszamy z serem i ładujemy do naleśników, które zawijamy.
Lekko podsmażamy, żeby ser się nam rozpuścił.
Ogórecznik bywa, że dziko rośnie. Ale Borago officinalis nazywać chwastem? Officinalis znaczy LEKARSKI, czyli oznacza cenne ziele. Susz można kupić w sklepach zielarskich.
OdpowiedzUsuńAle co tam "siano" kiedy wszystko co świeże dużo lepsze. Bardziej kryzysowe są liście ogórecznika maczane w cieście naleśnikowym (również w formie racuchów) niż burżujska wersja z serem :-)
Są plantacje, ale ludzie uprawiają go na działkach i w ogrodach, często traktując jako roślinę ozdobną. Nie znają właściwości leczniczych ni zastosowania kulinarnego. A tukej im cołkiem zdrowy futer rośnie we łogródku :-)
Pies