Jagody z kluskami lanymi, czy naleśnikami? Why not both? Jeszcze jakbym te naleśniki zrobił na wodzie, jak wg starego przepisu z czasów Wielkiego Kryzysu, to jeszcze moglibyśmy zaspokoić potrzeby pierogowców :)
Ostatnio na jakiejś lokalnej grupie ktoś pytał, gdzie najtaniej dostanę jagody i padła odpowiedź, zresztą słusznie, że w lesie, więc o ile zdążycie przed dziwnymi autami zbierającymi za pomocą maszynek, z którymi nie wygracie, bo nie macie przepustki "wycinka drzew", to możecie nazbierać na obiad. Pamiętajcie tylko, żeby umyć, bo można się zarazić groźnym pasożytem - bąblownicą - która przenosi się z jagodami zaznaczonymi odchodami lisa.
Składniki:
- mąka
- woda
- olej
- jagody
- śmietana
- cukier
- woda
- olej
- jagody
- śmietana
- cukier
Wykonanie:
Z mąki, wody i małej ilości oleju robimy lejące się ciasto z którego smażymy cienkie naleśniki.
Naleśniki smażymy w paski i mieszamy z jagodami i śmietaną. Możemy dosypać cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz