Dawno, dawno temu, kiedy chodzące po ziemi małpy się wyprostowały i zaczęły ogarniać trochę więcej co się wokół nich dzieje, a zwłaszcza mówimy tu o momencie, w którym dostrzegły pewne cykliczne prawidłowości dziejące się na świecie, zaczęły odmierzać czas. Nie mówimy o czasie określającym dzień i noc, ale o skali makro, czyli roku. Umownie przyjęto, że koniec tego okresu będzie wtedy, kiedy przypadnie najdłuższa noc w roku. Następnego dnia, dzień już staje się dłuższy, czyli niejako się odradza. Skoro się odradza, to można to spersonifikować i przypisać mu jakieś bóstwo, które się tego dnia urodziło i tak, w zależności od rejonu świata, kilka takich było. Ci, którzy niespecjalnie się przejmowali bóstwami, na zasadzie "pic or didn't happen", świętowali to, co było namacalne, a właściwie dostrzegalne, czyli długość dnia. Świętowali, bo w którymś momencie kształtowania się społeczeństw powstało celebrowanie różnych okazji, a najprostszym celebrowaniem była uczta właśnie. Ta tradycja obowiązuje do dziś.
Trochę się zmieniła, bo jeszcze stosunkowo niedawno, bo jakieś dwa pokolenia temu, ilość potraw na stole była nieparzysta, przy czym zależała od stopnia zamożności gospodarza. 12 pojawiło się stosunkowo niedawno. Z połączenia tych dwóch tradycji zrobiłem 6 potraw, a właściwie nieparzyste 5 plus napój. 6, bo 12 symbolizuje dostatek, więc połowa dostatku to kryzys :)
W tym roku pozbierałem wigilijne dania z całego świata.
Wurstelsuppe - Austria
Składniki:
- marchewka
- seler
- ziemniaki
- parówki
- makaron spaghetti
Wykonanie:
Marchew i seler kroimy i gotujemy.
Dodajemy pokrojone parówki, ziemniaki i połamany makaron.
Ensalada de Nochebuena - Meksyk
Ta sałatka ma wiele wersji, ale kilka składników się powtarza.
Składniki:
- buraki ugotowane
- mandarynki
- banany
- orzeszki ziemne
- majonez
Wykonanie:
Buraki kroimy drobno lub trzemy na tarce o bardzo grubych oczkach.
Banany kroimy w plasterki.
Mieszamy wszystko z cząstkami mandarynek i orzeszkami. Dodajemy trochę majonezu.
Ryż Jollof - Nigeria
Składniki:
- ryż
- cebula
- koncentrat pomidorowy
- cebula
- koncentrat pomidorowy
- groszek konserwowy
- papryka w proszku
Wykonanie:
Cebulę podsmażamy i dodajemy koncentratu pomidorowego. Dodajemy paprykę i ugotowany ryż, a następnie mieszamy i chwilę dusimy.
Dodajemy groszek i mieszamy.
Brukselka - Wielka Brytania
Postanowiłem zrobić ją al dente i w sosie cydrowym, żeby nie była taka nudna.
Składniki:
- brukselka
- drożdże
- sok jabłkowy
Wykonanie:
Brukselkę gotujemy al dente.
Drożdże mieszamy z sosem jabłkowym chwilę gotujemy.
Almoyshavena - Hiszpania
Może nie jest to typowo danie wigilijne, bo to danie sefardyjskich Żydów, ale tego typu cynamonowe wynalazki są często jadane w wigilię, w tamtej stronie świata.
Składniki:
- szklanka mąki
- 2/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju
- czubata łyżka margaryny
- cukier
- cynamon
Wykonanie:
Wodę gotujemy z tłuszczami.
Ściągamy z ognia, wsypujemy mąkę i mieszamy.
Rozkładamy na blaszce do pieczenia, obsypujemy cynamonem i cukrem, a następnie wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 20 minut.
La Chocolatada - Peru
Składniki;
- mleko
- kakao
- kawa
- cynamon
- cukier
Wykonanie:
Gotujemy mleko. Dodajemy kakao i trochę cynamonu oraz kawy. Delikatnie słodzimy.
Dziękuje za przepisy! Czy tr ciasto wychodzi trochę jak ptysiowe?
OdpowiedzUsuńMoje wyszło jak pieczony naleśnik :)
UsuńSuper, też bym chętnie na taką międzynarodową ucztę się skusiła, miło poznawać tradycje z różnych zakątków świata.
OdpowiedzUsuń