czwartek, 12 października 2017

Yakisoba pan

Co do tego kto wymyślił makaron zdania są podzielone, bo o pierwszeństwo kłócą się Chińczycy i Koreańczycy. Pewne jest natomiast, że było to kilka tysięcy lat przed naszą erą, jak i to, że kilkaset lat po jej rozpoczęciu trafił on do Japonii, która szczyci się tym, że go dopracowała. Tak w istocie jest, gdyż makaron, który znamy jest bliższy właśnie temu japońskiemu. 
W każdym razie taka forma mąki z wodą spodobała im się tak bardzo, że podawali go w różnych formach, w tym smażoną. Dodatki bywały różne. I tak to było 1500 lat, aż w latach 50-tych poprzedniego stulecia, kiedy zaczęła się era ludzi żyjących w ciągłym biegu, a gotowe dania i uliczne jedzenie stopniowo zaczęły wypierać jedzenie gotowane w domu, wymyślono taką formę, aby można było ją zjeść na ulicy, nie marnując czasu na siedzenie przy stole.
Smażony makaron wsadzono w bułkę, zresztą bardzo typowy dodatek dla kuchni wietnamskiej.
Przepis specjalnie na konkurs.Podaję przepis bardzo podstawowy (kryzysowy), ale co tam dorzucicie, to już Wasza sprawa.

Składniki:
- makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti
- kiełki
- coś co zrobi nam za sos - może to być musztarda, ketchup, starte jabłka, sos sojowy, a nawet przyprawa do zup - spotyka się różne wersje
- długa bułka

Wykonanie:
Makaron gotujemy. Jak chcemy możemy sobie go połamać na pół.
Na dużej ilości oleju podsmażamy kiełki. Dodajemy makaron i krótko smażymy. Dodajemy nasz ulubiony sos i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. 
Bułkę rozkrajamy na pół i umieszczamy w niej makaron.



Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

1 komentarz:

  1. Okej, przyznam się - nigdy nie jadłam, ale bardzo mnie zainteresował ten przepis, więc to już tylko kwestia czasu :D

    OdpowiedzUsuń