poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Pizza ninja

Trwają spory czy ojczyzną pizzy są Włochy czy USA. Niewątpliwie sam pomysł pochodzi z tego pierwszego państwa, aczkolwiek w tym drugim rozwinęła się do takiej postaci. Jedno z bardziej popularnych dań fast foodowych, które miało wiele wersji w zależności od kraju, w którym było sprzedawane, a co za tym idzie powszechności składników. Pamiętacie polską pizzę z okresu PRL z farszem z cebuli, pieczarek i koncentratu pomidorowego? :)
Była też ulubionym daniem bohaterów serialu „Wojownicze Żółwie Ninja”, który na początku lat 90-tych zrobił niezłą furorę. Sam miałem album z naklejkami i była to chyba jedyna rzecz tego typu jaką kolekcjonowałem kiedykolwiek.J Kolejne odsłony moim zdaniem nie powtórzyły sukcesu pierwszej. No cóż, nie było Internetu, ewentualnie 8-bitowe komputery, a i konkurencja mała:)
Żółwie miały specyficzny gust, dlatego zamawiane przez nich pizze miały bardzo ciekawe składniki w jeszcze ciekawszych połączeniach. Ten przepis pochodzi z szóstego odcinka czwartej serii. Jednym z głównych składników jest Pablum. Swego czasu była to nazwa własna pożywienia dla dzieci – coś w rodzaju połączenia kaszki z owsianką. Z czasem przeszło do języka potocznego określającego każde śniadanie tego typu. Sama pizza pojawia się pod koniec odcinka :)



Składniki:
- mąka
- ćwierć kostki drożdży
- woda
- pół łyżeczki cukru
- kasza manna
- płatki owsiane błyskawiczne
- jakieś mleko
- szpinak rozdrobniony



Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy w małej ilości ciepłej wody. Najlepsza temperatura to taka, w której możemy trzymać rękę. Dodajemy cukier, łyżeczkę mąki i czekamy chwilę aż się cos ruszy J Dosypujemy mąki, dolewamy wody i ugniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż urośnie. Kaszę manną i owsiankę w stosunku 2:1 gotujemy z taką ilością mleka, żeby było w miarę rzadkie. Tzn. żeby łyżka nie stała J Szpinak dusimy i doprawiamy. Najlepiej czosnkiem.
Kiedy ciasto urośnie wykładamy nim blachę. Smarujemy wierzch kaszką i na to dajemy szpinak.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Ja wyciągam jak brzegi są rumiane. Tylko uwaga przy wyciąganiu, żeby nie spadła, gdyż zadziała zjawisko, które zbadał fizyk z Aston University Robert Matthews:)
Ja zjadłem pizze popijając winem Celebro Italy https://www.facebook.com/KlubCelebro dedykowane właśnie do niej, ale nastoletnim ninja nie polecam :)
Zielnik Kuchenny 2013

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy i nowatorski pomysł na pizzę - kasza manna i płatki owsiane super współgrają z doprawionym czosnkiem. Jednym słowem pizza Ninja wymiata na całego :)
    P.S.
    Winko znam, jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. to co robi czosnek w treści??? oj ...za dużo wina :)

    OdpowiedzUsuń