piątek, 29 lipca 2011

Placki cukiniowe

Zainspirowany przez koleżanki z pracy, które, korzystając z okazji chciałbym pozdrowić :), a także tego, że mamy tak wspaniałe lato :), które pozwoliło obniżyć cenę głównego składnika do odpowiedniego poziomu, postanowiłem wykonać takie oto proste danie.

Składniki:
- cukinia
- cebula
- mąka
- jajko (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cukinię myjemy (sic!) i trzemy na tarce. Ja utarłem na małych oczkach razem ze skórką, ale niektórzy trą na grubych lub miksują. Cebulę trzemy koniecznie na małych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki, powoli, żeby nie zdominowały smaku placków, gdyż cukinia nie jest tak silna jak czosnek. Kładziemy łyżką na patelni i smażymy.

2 komentarze:

  1. Wakacjowało się ; ))
    czy takie wariactwo cen w Szczecinie?
    W Lublinie fasolka szparagowa po 2zł/kg.
    Och, cuda z nią można wyprawiać...
    Pozdrawiam wakacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy wariactwo ale cukinia jest poniżej 2 zł. Co do fasoli. Zapodaj coś :)

    OdpowiedzUsuń