środa, 2 marca 2011

"Schabowe" pszeniczne

Korzystając z gościnności mojej wegańskiej koleżanki, doktorantki na US, a przez to i gościnności samego US, ponieważ to na jego terenie dzieje się akcja, udało się zrealizować niniejszy materiał. Substancja znana, używana do wielu rzeczy, która dzięki swojej konsystencji imituje mięso. Są tacy, którzy robią z tego nawet sałatki śledziowe. Ja osobiście polecam, oprócz sposobu wskazanego tutaj, marynatę z przyprawy do kurczaka. Smak jaki uzyskujemy jest w stanie imitować nam pierś z kury.

10 komentarzy:

  1. Troszkę czasochłonny jest sejtan, ale można narobić takich kotlecików na zapas... można też zrobić dobrą pastę mieląc go po ugotowaniu, czy usmażeniu z smażoną cebulką, papryką, pieczarkami.
    Właściwie można go używać wszędzie tam gdzie normalnie np. używamy kotlety czy granulat sojowy.
    Sam w sobie nie ma smaku, a porowata struktura sejtanu sprawia, że łatwo przejmuje i nabiera inne smaki. Polecam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super materiał! Seitanu (szejtan po arabsku szatan)do ust nie wezmę w życiu, bo to silnie alergizujący produkt, a ja niestety jestem podatna, ale postuluję o więcej filmów i dłuższych, bardziej szczegółowych, bo nieźle Ci to wychodzi, Kryzysowy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałbym, ale nakręcenie ( i montaż) to nie tak hop siup. Tutaj chciałem bardzo to zobrazować, żeby wyjaśnić lepiej proces płukania, ale rozważę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam i pozdrawiam KK :-)
    Jednakoż...zawsze mnie śmieszy to usiłowane za wszelką cenę kopiowanie przez wegeludków produktów zwierzęcych...po co? Nie prościej nazwać rzecz po imieniu? Ze sojowe "schabowe" to po prostu placki z soi? A nie żadne "ala"? Czy ktoś słyszał o sałatce do obiadu "ala marchewka z groszkiem" przygotowywanej tak naprawdę z wieprzowiny? O co tu chodzi?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ferran Adria, ten to dopiero wymyśla:) a ile klientów ma :) Przy kawiorze z truskawek wieprzowe salami się chowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest tzw "glut" z glutenu(białka) zawartego w mące- uwaga silnie uczula. Powoduje poważne choroby jelit-nie radzę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokładnie, 1% społeczeństwa nie toleruje glutenu. Muszą sobie odmawiać pieczywa, makaronów, słodyczy, przetworów mięsnych, części nabiałów, a nawet piwa. Niestety przez jego powszechność ciężkie mają życie, a co najmniej niełatwe.

    OdpowiedzUsuń
  8. a może by tak jakieś proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  9. Proporcje, jak zawsze, "na oko". Tak, żeby wyszło jak na pierwszym zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  10. no to trzeba będzie kombinować w takim razie, jak zawsze z reszta w tym kraju.

    OdpowiedzUsuń