niedziela, 1 listopada 2009

Naleśniki

Ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka lub łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Wszystko dobrze wymieszać i smażyć cienkie naleśniki na patelni.
Nadzienie

Dżem
Dżem lub konfiturę rozsmarować po jednej stronie naleśnika i zawijać.


Twaróg
- kostka twarogu
- śmietana
- cukier
- rodzynki
Śmietanę dodać do twarogu aby uzyskać konsystencje kremu. Cukru dodać do smaku. Rodzynki zalać wrzątkiem i dodać kiedy zmiękną.

Owoce.
Rozgniecione, całe owoce lub mus z owoców rozsmarować i zawinąć naleśniki w rulon.

Krem czekoladowy
- szklanka mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
- cukier
Gotujemy ¾ szklanki mleka. W pozostałej części rozpuszczamy mąkę. Do gotującego mleka dodajemy kakao, rozpuszczoną mąkę i żółtka z jajek. Całość mieszamy i dosładzamy.

Serek homogenizowany
Serek homogenizowany stanowi doskonałe nadzienie do naleśników. Smarujemy i zwijamy lub składamy.

Waniliowe
- mleko
- budyń waniliowy
- rodzynki
- cukier
Do gotującej się części mleka dodać cukru i rodzynek. Dolać rozpuszczony budyń i wymieszać.

Sos owocowy
- zaprawa owocowa
Naleśniki składamy w ćwiartki i polewamy zaprawą owocową.

Róże ucierane
- 500 g płatków róży
- ponad połowa paczki cukru
- cytryna
Z płatków odcinamy białe części i ucieramy razem z cukrem na jednolitą masę. Od czasu do czasu dodając soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz