sobota, 10 października 2009

Pierogi

Mogą występować w różnych opcjach dlatego podaję tu jeden przepis na ciasto, a potem różne wersje nadzienia. Oczywiście co tam się znajdzie zależy od inwencji gotującego.

Ciasto
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki gorącej wody

- 3 łyżki oleju 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, zalać wodą i szybko wymieszać. Dodać oleju i wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodać proszku do pieczenia i wyrobić na jednolitą masę.


Nadzienia

Ruskie 
 Składniki:
- 1 duża cebula
- kostka twarogu
- 2 ziemniaki
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Ziemniaki ugotować i ugnieść. Twaróg, ziemniaki i cebulę dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki i twaróg można stosować w różnych proporcjach.

Prawie ruskie
 Składniki:
- cebula
- ziemniaki
- cytryna
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i rozgnieść. Cebulę pokroić i podsmażyć. Połączyć oba składniki i polać sokiem z cytryny.

Z kapustą i grzybami
 Składniki:
- 3 części kiszonej kapusty
- 2 części grzybów
Wykonanie:
Jeśli mamy do czynienia z grzybami suszonymi to najpierw moczymy je w gorącej wodzie, aż zmiękną. Miękkie grzyby kroimy w drobną kostkę i smażymy. Kapustę kiszoną kroimy drobno. Łączymy ze sobą składniki i doprawiamy.

Z parówkami
Składniki:
- parówki
Wykonanie:
Parówkę przekroić wzdłuż na pół, a następnie na kawałki wielkości 2-3 cm.

Z kaszą gryczaną
Składniki:
- kasza gryczana
- cebula
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Wymieszać. Można próbować z różnymi proporcjami lub dodać białego sera.

Z twarogiem i szpinakiem
Składniki:
- 2 kostki twarogu
- opakowanie szpinaku rozdrobnionego
Wykonanie:
Szpinak poddusić, poczekać, aż ostygnie i wymieszać z twarogiem.

Z marchewką i groszkiem
Składniki:
- marchewka
- groszek konserwowy
Wykonanie:
Marchewkę ugotować a następnie rozdrobnić widelcem. Dodać groszek.

Z fasolą
Składniki:
- fasola biała
- cebula
Wykonanie:
Fasolę namoczyć przez noc, ugotować a następnie rozgnieść widelcem. Pomieszać z małą częścią pokrojonej w kostkę i podsmażonej cebuli.

Grzybowo ziemniaczane
Składniki:
- grzyby
- ziemniaki
Wykonanie:
Grzyby ugotować i pokroić drobno. Ziemniaki ugotować i rozgnieść. Wymieszać razem w stosunku 2:3.

Z ziemniakami z zieleniną
Składniki:
- ziemniaki
- natka pietruszki
- szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i rozgnieść. Dodać pokrojonej drobno natki i szczypiorku.

Z burakami
Składniki:
- buraki
- cebula
Wykonanie:
Buraki zetrzeć na tarce i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą.

Z kapustą i jajkiem
Składniki:
- kapusta
- jajka
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Kapustę drobno poszatkować i dusić aż zmięknie. Doprawić i dodać trochę pokrojonych drobno jajek.

1 komentarz:

  1. Oryginalne nadzienia; zwłaszcza to z burakami. Albo grzybowo-ziemniaczane:)

    OdpowiedzUsuń