Składniki:
- ryż
- cebula
- por
- koperek
- cytryna
- por
- koperek
- cytryna
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy z pokrojonym w półplasterki porem.
Dodajemy suchy ryż, chwilę smażymy i dolewamy powoli wody, cały czas mieszając, do czasu, aż ryż zmięknie.
Dodajemy pokrojonego koperku, soku z cytryny i mieszamy.
Dodajemy pokrojonego koperku, soku z cytryny i mieszamy.
Potrawy z ryżem w "roli głównej" wychodzą super tanio. Taniej tylko z kaszą jęczmienną, ale ryż jest bardziej uniwersalny i droższy o 1 zł/kg :-)
OdpowiedzUsuńNie byłbym sobą, gdybym nie zauważył możliwości zastąpienia DROGIEJ cytryny, darmowym octem jabłkowym (np: z ogryzków, obranych skórek lub dzikich jabłek) :-) Przewaga octu jabłkowego nad cytryną jest przeogromna. Tak na płaszczyźnie ekonomicznej jak i ideologicznej, że o zdrowiu nie wspomnę.
Kasza/ryż zabierane w teren, ważą "średnio" ćwierć z tego co potrawa w misce (z tendencją do 20%) co przekłada się na "grosze" i w sumie jest bardziej "kryzysowe" :-) oraz garba od noszenia "garba" nie czyni :-)
Tedy powstają fundusze na płyn do spłukania flaków po onej potrawie.
Pies