Książki ostatnio zostały zdegradowane do rekwizytu - dekoracji do zdjęć, gdzie służą za tło i mają podkreślić powagę osoby. Ja chciałbym się pochwalić moim parapetem, na którym są prawdziwe, użytkowe książki, do których czasem sięgam. Nie żadne puste dekoracyjne okładki tudzież fototapeta. Poniżej spis pozycji, który stale się powiększa :)
Tytuł: PERFECT COOKING
Autor: Marguerite Patten
Wydanie: Octopus Books Limited Londyn 1972
Opis: Bardzo dobrze wydany i bogato ilustrowany podręcznik, który
udało mi się kupić na niemieckim flomarkt-cie za całe 1 euro :) Zdecydowanie
warta więcej. Ilustrowany słownik pojęć kulinarnych na początku książki czyni z
niego bardzo dobrą książkę nie tylko dla władających biegłym angielskim. Jeśli
chodzi o ilustracje to widać wyraźną przepaść pomiędzy naszymi rodzimymi
książkami z tego okresu.
Tytuł: KUCHNIA
POLSKA
Autor: praca
zbiorowa pod redakcją dr Stanisława Bergera
Wydanie: Polskie
Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1956
Opis: Kultowa
pozycja, znajdująca się w posiadaniu niemal każdej pani domu. Doczekała się
wielu wznowień, sam jestem jeszcze w posiadaniu wydania z 1982.
Tytuł: KUCHNIA
POLSKA
Autor: prof.
dr Stanisław Berger, mgr inż Krystyna
Janik, Helena Kulzowska-Hawliczkowa, inż. Maria Laskowska, mgr Ludmiła Nowicka,
mgr inż. Anna Rościszewska-Stoyanow, prof. dr inż. Antoni Rutkowski, mgr inż.
Helena Stobnicka-Szczygłowa, mgr inż. Irena Szlęzakowa, inż. Sabina Witkowska
Wydanie: Państwowe
Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1982
Opis: Swego czasu
"biblia" gospodyń domowych z typową prezentacją przepisów i
specyficznie ilustrowana oraz właściwa dla tych czasów tytułomania :)
Tytuł: PYSZNE
CHWASTY
Autor: Małgorzata
Kalemba-Drożdż
Wydanie: Wydawnictwo
Pascal Spółka z o.o. Bielsko Biała 2014
Opis: Książka
napisana przez jedną z moich ulubionych blogerek kulinarnych, która nie boi się
eksperymentować i ma dużo dobrych pomysłów.
Tytuł: KUCHARKA
LITEWSKA
Autor: Wincenta
Zawadzka
Wydanie: Wydawnictwo
Pojezierze Olsztyn 1987
Opis: Przedruk z
1938 z klimatowymi, bardzo zwięzłymi przepisami, typowymi dla tego okresu.
Zupełnie nie do pomyślenia dla gospodyń w tych czasach ;)
Tytuł: GOTOWANIE
DLA GEEKÓW
Autor: Jeff
Potter
Wydanie: Wydawnictwo
HELION Gliwice 2011
Opis: Pod
pojęciem geeka rozumiemy osobę, której dąży do pogłębiania
swojej wiedzy i umiejętności w jakiejś dziedzinie w stopniu daleko
wykraczającym poza zwykłe hobby. Jak ktoś jest taką osobą to pozycja
obowiązkowa, a jak ktoś nie jest to też wypada przeczytać.
Tytuł: JAK
GOTOWAĆ
Autor: Maria
Disslowa
Wydanie: Instytut
Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988
Opis: Wielu
uważa, że to pozycja obowiązkowa dla każdego kucharza. Przedruk książki z 1930
roku. Oprócz przepisów, garść porad kuchennych.
Tytuł: KUCHNIA
OSZCZĘDNEJ GOSPODYNI
Autor: Barbara
Bytnerowiczowa
Wydanie: Wydawnictwo
Watra, Warszawa 1989
Opis: To
wydawnictwo słynie z bardzo ciekawych poradników. Oprócz gołych przepisów,
obszerny wstęp na temat samych zasad racjonalnego gospodarowania produktami
żywnościowymi.
Tytuł: POTRAWY
SMACZNE I NIEDROGIE
Autor: Henryk
Dębski
Wydanie: Wydawnictwo
Watra, Warszawa 1980
Opis: Same
przepisy. Kryterium podziału to główny składnik.
Tytuł: WARTOŚCIOWE
POTRAWY BEZMIĘSNE
Autor: Anna
Kołłajtis-Dołowy
Wydanie: Wydawnictwo
Spółdzielcze, Warszawa 1989
Opis: Bardzo
profesjonalna książka. Pierwsze wydanie było w czasach kiedy mięso było
reglamentowane. Na uwagę zasługuje wstęp, w którym wyjaśniono jak łączyć ze
sobą pokarmy, aby najlepiej się uzupełniały.
Każdy przepis opatrzony tabelką wartości odżywczych.
Tytuł: DZIEKIE
ROŚLINY JADALNE POLSKI
Autor: Łukasz
Łuczaj
Wydanie: CHEMIGRAFIA,
Krosno 2004
Opis: "Poradnik
survivalowy" o czym mówi dopisek, to może nie jest, bo brak obrazków
wyklucza pracę w terenie z tą pozycją (chyba, że ktoś ma ze sobą jeszcze
zielnik lub jest botanikiem :) ), ale jako wstęp do zainteresowania tematem
może się nadać. Pewnie jakbym obejrzał na półce księgarni to bym nie kupił, ale
kupiłem przez sieć :)
Tytuł: KRUPNIOKI
I MOCZKA CZYLI GAWĘDY O KUCHNI ŚLĄSKIEJ
Autor: Wera
Sztabowa
Wydanie: Wydawnictwo
Śląsk, Kattowice 1990
Opis: Kuchnia
śląska kojarzy się z golonką lub roladami wołowymi, ale takie rzeczy kiedyś
były od święta. Statystycznie większość dań, to były tanie, wysokoenergetyczne
potrawy przygotowane dla człowieka, który szedł do ciężkiej fizycznej pracy.
Przepisy podzielone na okazje, okraszone wstępem historycznym.
Tytuł: KUCHENNA
CHEMIA
Autor: Heston
Blumenthal
Wydanie: Discovery
Opis: Może to nie
książka, a płyta DVD, ale zasłużyła na parapet :) 6 odcinków o naukowym
podejściu do kuchni.
Tytuł: KUCHNIA
GÓRALSKA
Autor: Zdzisława
Zegadłówna
Wydanie: Oficyna
Wydawnicza Związku Podhalan
Opis: Raczej
broszurka niż książka. Przepisy na tanie proste góralskie dania. Może dlatego
tak mało, bo trudno znaleźć coś taniego na Podhalu :)
Tytuł: CIASTKARSTWO
Autor: Czesław
Dojutrek, Andrzej Pietrzyk
Wydanie:
Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1974
Opis: Podręcznik
Technologii dla ZSZ. Bardzo ciekawy, zwłaszcza jeśli chodzi o fachowe
nazewnictwo.
Tytuł: CHEMIA I
ŻYCIE
Autor: Jerzy
Stobiński
Wydanie: Instytut
Wydawniczy Nasza Księgarnia 1974
Opis: Nie ma
gotowania bez chemii, jak ktoś myśli inaczej to niech lepiej nie gotuje :)
Tytuł: NA GRILLU,
W SZYBKOWARZE I W FOLII ALUMINIOWEJ
Autor: Maria
Hajkowa
Wydanie:
Wydawnictwo Watra, Warszawa
Opis: Znowu
Watra. Jako śląski mistrz grilla 2014 musiałem mieć choć jedną taką pozycję.
Raczej leż niż inspiruje. Brakuje mi jeszcze gotowania na silniku :)
Tytuł: DANIA Z
CHLEBA
Autor: Iwona
Czarkowska
Wydanie:
Wydawnictwo Dragon sp. z o.o., Bielsko-Biała
2014
Opis: Typowo
hipermarketowe wydanie, ale za to o ciekawym temacie.
Tytuł: KUCHNIA
POD CHMURKĄ
Autor: Irena
Gumowska
Wydanie:
Wydawnictwo PTTK "KRAJ", Warszawa 1986
Opis: Książka
głównie zachęcająca do podróży. Pierwsza połowa to co możemy użytecznego
kulinarnie w trakcie takowych znaleźć, a druga przepisy na to co ze sobą
zabrać.
Tytuł: OSZCZĘDNIE
I SMACZNIE
Autor: Kazimiera
Pyszkowska
Wydanie:
Wydawnictwo Watra, Warszawa 1987
Opis: Podstawowa
pozycja dla takiego kucharza jak ja. Oprócz przepisów sporo informacji co i
czym zastąpić.
Tytuł: PRZETWORY
Z PŁODÓW LEŚNYCH
Autor: Rober
Miernik
Wydanie:
Wydawnictwo Spółdzielcze Warszawa 1989
Opis: Same
przepisy jak przepisy, ale informacje co można znaleźć w lesie bardzo
użyteczne.
Tytuł: PODRĘCZNIK
ROBAKOŻERCY
Autor: Łukasz
Łuczaj
Wydanie:
CHEMIGRAFIA, Krosno 2005
Opis:
Zdecydowanie bardziej treściwa od poprzedniej książki tego autora. Nie ma nic złego w popełnianiu błędów, a w
nie wyciąganiu wniosków.
Tytuł: PIWO W
NASZYM DOMU
Autor: Barbara
Pokorska
Wydanie:
Wydawnictwo Watra, Warszawa 1987
Opis: W sumie to
więcej tu jest o samym piwie niż przepisów z jego udziałem, ale dla tych kilu
przepisów warto było dać 3 zł.
Tytuł: KUCHNIA
DLA WSZYSTKICH
Autor: Jadwiga
Kłossowska
Wydanie: Wydawnictwo
Watra, Warszawa 1976
Opis: Wnętrze
wygląda jak wycinki prasowe. Naprawdę fajny klimat.
Tytuł: OSZCZĘDNIE
I SMACZNIE
Autor: Kazimiera
Pyszkowska
Wydanie:
Wydawnictwo Watra, Warszawa 1987
Opis: Podstawowa
pozycja dla takiego kucharza jak ja. Oprócz przepisów sporo informacji co i
czym zastąpić.
Tytuł: KUCHNIE
AZJATYCKIE
Autor: Zofia
Borzymińska, Krzysztof Gawlikowski, Wanda Macińska
Wydanie:
Wydawnictwo Watra, Warszawa 1976
Opis: Ciekawe
spojrzenie na kuchnię azjatycką w czasach, w których nie było trawy cytrynowej.
Chyba, że ktoś miał w rodzinie marynarza, bo ciocia z Ameryki sprawy nie
załatwiała - kradli na poczcie. Podział na konkretne kraje. Dość pouczające dla
kogoś, dla którego wszystko jest chińskie.
Tytuł: SEKRETY
KUCHNI
Autor: Tadeusz
Borowicz, Marian Dyba
Wydanie: Instytut
Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1989
Opis: Zbiór porad
jak z pism kobiecych wrzucanych po 3 w dziale kuchnia tyle, że zebranych do
jednej książki. Cienka, więc warto przeczytać od deski do deski.
Tytuł: JADALNE
OWOCE LEŚNE
Autor: Wiesław
Grochowski
Wydanie:
Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1983
Opis: Pełna
profeska. Co jeść, jak jeść i jak wygląda - kolorowe zdjęcia.
Tytuł: 100 POTRAW
Z ZIEMNIAKÓW
Autor: J. Brykalska,
M. Grzybowska
Wydanie: Polskie
Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960
Opis: Nic dodać,
nic ująć.
Tytuł: W MOJEJ
KUCHNI NIC SIĘ NIE MARNUJE
Autor: Anna Gasik
Wydanie: MAW,
Warszawa 1980
Opis: Przepisy
posegregowane zgodnie z kryterium jakim jest główny składnik, a który nam
najczęściej zostaje.
Tytuł: PRYWATKA,
PRZYJĘCIE I INNE
Autor: Anna
Czerni
Wydanie:
Wydawnictwo Watra, Warszawa 1986
Opis: Poradnik
dla młodzieży jak się dobrze bawić, najlepiej bez alkoholu :) wraz z przepisami
i zjawiskowymi zdjęciami.
Tytuł: DEFTIG
KRÄFTIG SCHLANKE KOST
Autor: Weight
Watchers
Wydanie: Wilhelm
Heyne Verlag, Monachium 1988
Opis: Kupiłem
kiedyś na flomartkcie w Niemczech. 157 tanich przepisów.
Tytuł: KUCHNIA ZA
TRZY GROSZE
Autor: Małgorzata
Carpari
Wydanie: Klub Dla
Ciebie, Warszawa 2004
Opis: Kolejne
podejście do mojego ulubionego tematu.
Tytuł: PRZEPISY
KULINARNE DLA OSZCZĘDNEJ GSPODYNII
Autor: Jadwiga
Łukasiak
Wydanie: Wydawnictwo
Spółdzielcze, Warszawa 1986
Opis: Tanie
przepisy zaraz po bogatym wstępie pełnym porad.
Tytuł: PAPRYKA
Autor: Joanna
Samołuk
Wydanie:
Wydawnictwo Watra, Warszawa 1986
Opis: Najpierw
trochę o papryce, a potem całe bogactwo przepisów z udziałem tego warzywa.
Tytuł: FIZJOLOGIA
SMAKU ALBO MEDYTACJE O GASTRONOMII DOSKONAŁEJ
Autor: Anthelme
Brillat-Savarin
Wydanie:
Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1977
Opis: Ostatnia na
liście, ale chyba najważniejsza. Rozważania na temat gastronomii. Absulutna podstawa dla każdego kucharza.
Przez Balzaca uznane za jedno z najważniejszych dzieł stworzone w języku
francuskim.