czwartek, 24 lipca 2025

Dietetyczne placki cukiniowo-ziemniaczane z sosem tzatziki

W ramach wyhodowanych na działce darów otrzymałem ogórki i cukinię. Trzeba było jakoś przerobić. Oprócz standardów, czyli tak zwanych "małosolnych" z naciskiem na "tak zwanych" zużyłem trochę do sosu pochodzącego z Grecji, bo jakoś Grecja kojarzy mi się z ogródkami działkowymi. Postawiłem na wersję dietetyczną ;)

Składniki:

- cukinia
- ziemniaki
- mąka
- jogurt
- czosnek
- ogórek świeży


Wykonanie:

Cukinie i ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o bardzo małych oczkach. 
Dodajemy trochę mąki, mieszamy i układamy placki na blaszce do pieczenia.
Wkładamy ją do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zrumienienia.
Ogórek trzemy na drobnych oczkach i mieszamy z jogurtem. Dodajemy wyciśniętego czosnku do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz