czwartek, 30 stycznia 2025

Smażona brukselka w sosie musztardowym

Kończy się sezon na brukselkę. Ja swoją wyhaczyłem po zamknięciu targowiska. Trochę stara, ale to nie ma znaczenia. 
Na Internetach smażona brukselka ładnie wygląda, ale ja swoją zalałem sosem i wygląda jak większość moich dań :)

Z brukselką to pamiętam jeszcze anegdotę, jak został nią obrzucany Leszek Balcerowicz, gdyż okazało się, że są znacznie poręczniejsze niż tort, którym oberwał wcześniej.

Składniki:

- brukselki
- mąka
- musztarda


Wykonanie:

Brukselkę smażymy na patelni, aż się dobrze zarumieni.
Zasypujemy mąką i mieszamy. Dolewamy trochę wody i  mieszamy. Czynność powtarzamy do czasu uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Dodajemy musztardy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz