czwartek, 28 listopada 2024

Francuskie tosty cebulowe

Trudno wyobrazić sobie cywilizację bez cebuli.
Mastering the Art of French Cooking

Prawdopodobnie ideą było przeniesienie francuskiej zupy cebulowej do postaci stałej, tym bardziej że to połączenie podsmażonej cebuli z chlebem ma we Francji status kultowego.
Choć początków doszukują się jeszcze w czasach Imperium Rzymskiego, to, jak to często bywa, prawdopodobnie są to dwie różne potrawy, między którymi nie ma ciągłości.
Pierwsze wzmianki były w późnym średniowieczu, natomiast legenda mówi, że wymyślił ją Ludwik XV, kiedy chciał coś ugotować, a miał tylko cebulę, masło i szampana. Historia jest nieprawdopodobna z przyczyn technicznych, bo królowie nie gotowali, niemniej jednak prawdopodobnie wprowadził to "pożywienie biednych" na królewski dwór za sprawą swojego teścia, Stanisława Leszczyńskiego, który zajadał się nią w gospodach.
Zarówno król jak i jego teść zasłynęli również wojną domową w Polsce, którą niektórzy sprowadzają do konfliktu pomiędzy "zgniłym" zachodem, a konserwatywnym wschodem :)

Składniki:

- chleb
- cebula
- ocet lub wino



Wykonanie:
Cebule podsmażamy. Dolewamy trochę wody i czekamy aż się wygotuje. Dodajemy trochę octu lub wina.
Kładziemy wszystko na kromki chleba i wkładamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz