Trudno wyobrazić sobie cywilizację bez cebuli.Mastering the Art of French Cooking
Prawdopodobnie ideą było przeniesienie francuskiej zupy cebulowej do postaci stałej, tym bardziej że to połączenie podsmażonej cebuli z chlebem ma we Francji status kultowego.
Choć początków doszukują się jeszcze w czasach Imperium Rzymskiego, to, jak to często bywa, prawdopodobnie są to dwie różne potrawy, między którymi nie ma ciągłości.
Pierwsze wzmianki były w późnym średniowieczu, natomiast legenda mówi, że wymyślił ją Ludwik XV, kiedy chciał coś ugotować, a miał tylko cebulę, masło i szampana. Historia jest nieprawdopodobna z przyczyn technicznych, bo królowie nie gotowali, niemniej jednak prawdopodobnie wprowadził to "pożywienie biednych" na królewski dwór za sprawą swojego teścia, Stanisława Leszczyńskiego, który zajadał się nią w gospodach.
Zarówno król jak i jego teść zasłynęli również wojną domową w Polsce, którą niektórzy sprowadzają do konfliktu pomiędzy "zgniłym" zachodem, a konserwatywnym wschodem :)
Składniki:
- chleb
- cebula
- ocet lub wino
- cebula
- ocet lub wino
Wykonanie:
Cebule podsmażamy. Dolewamy trochę wody i czekamy aż się wygotuje. Dodajemy trochę octu lub wina.
Kładziemy wszystko na kromki chleba i wkładamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz