piątek, 22 listopada 2024

Amish onion fritters

Pierwsze skojarzenia z Amiszami, to konne bryczki w kraju, gdzie samochód jest Sacrum, brak prądu, holenderskie brody, epidemia polio, choroby genetyczne, walka z systemem prawnym USA i surowy religijny styl życia, ewentualnie teledysk Yankowica "Amish Paradise".
Były nawet próby założenia takiej społeczności w Polsce, ale religia w naszym kraju ma rolę głównie tożsamościową i takie poświęcenie dla naszych rodaków, to już za dużo.

Pamiętajmy, że społeczność co do zasady żyje z płodów rolnych i z uprawiania ziemi, a co za tym idzie ich kuchnia musi być dostosowana do tych warunków.
Danie jest równie proste co ich styl życia, ale jednak smaczne. Danie jest bardzo ważnym elementem wspólnoty i uczestniczy w obchodach uroczystości.
Niektórzy twierdzą, że zostało wymyślone, aby dzieci przekonały się do cebuli, która jest dużo smaczniejsza po podsmażeniu niż na surowo.

Składniki:

- cebula
- mąka
- woda


Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z mąką i dodajemy trochę wody, aby nam się wszystko skleiło. 
Konsystencja ciasta powinna być lejąca.
Kładziemy placki z ciasta na patelni i smażymy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz