sobota, 11 listopada 2023

Podkarpacja lazania gołąbkowa

Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł na wykorzystanie płatów liści kapusty niczym makaronu lasagne, wykorzystywanego do zrobienia dania o tej samej nazwie. Z uwagi na to, że płaty kapusty kojarzą się w tym kraju głównie z gołąbkami, to chciałem zrobić coś w tym stylu. Przy czym, klasyczne gołąbki to nuda, więc postanowiłem zrobić po rusku, czyli z terenów byłego województwa ruskiego, które obecnie obejmuje tereny od Małopolski, przez podkarpacie, do zachodniej Ukrainy. Konkretnie wykorzystałem nadzienie z ziemniaków i kaszy gryczanej.

Składniki:

- kapusta
- ziemniaki
- kasza gryczana
- cebula


Wykonanie:

Z kapusty wykrajamy kawałek o podstawie prostokątnej i lekko ją gotujemy.
Ziemniaki gotujemy i mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną i podsmażoną, drobno pokrojoną cebulą.
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian, liść kapusty, masę ziemniaczano-kaszową, przykrywając na koniec liściem.
Wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekamy aż górny liść będzie brązowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz