piątek, 15 maja 2020

Mój pierwszy raz z Mukbang

Mukbang, nie mylić z gangbang.



Przepisy z filmiku.

Z uwagi na to, ze to tradycja koreańska, musiałem ułożyć menu koreańskie. 

Oi Kimchi

Dużo osób zna kimchi z kapusty, ale co jeśli nie możemy jeść kapusty, albo po prostu nie mamy czasu ?:)

Składniki:
- ogórek 
- chilli
- sos sojowy
- sól
- jabłko

Wykonanie:
Ogórka kroimy na paski o przekroju 1 cm x 1 cm i długości ok 5 cm. Z pozostałych składników robimy pastę, którą mieszamy z ogórkami. Zamykamy w słoiku i na drugi dzień gotowe.

Kongguksu

Koreańska wariacja na chłodnik, z tym, że nie z jogurtu, a z mleka sojowego.

Składniki:
- mleko sojowe
- makaron ryżowy - nitki

Wykonanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem, odsączamy i zalewamy ponownie mlekiem sojowym. Możemy dodać świeżego ogórka.

Kimchi Buchimgae

Świetna przekąska imprezowa, zwłaszcza jak pokroimy w wycinki jak pizzę. Kimchi w cieście naleśnikowym, smakuje jak łemkowskie fuczki.

Składniki:
- kimchi z kapusty (wcześniej przygotowane)
- mąka

Wykonanie:
Z mąki i wody robimy naleśnikowe ciasto, do którego dodajemy kimchi, a następnie wylewamy je na patelnie i dobrze smażymy z dwóch stron.

Haek Buldak Bokkeummyeon z ostrym sosem z cienia mgły

Tak zwane nuklearne nudle. Jedni twierdzą, że nazwę zawdzięczają skali ostrości, a drudzy, że to przytyk do Hiroszimy i Nagasaki w Japonii, z której pochodzi to danie, a z którą Korea od wieków nie ma najlepszych stosunków. To taka "zupka chińska", ale bez wody.
Na sos mgły wpadłem kiedy słyszałem rap prezydenta. Początkowo myślałem, że to bez sensu, ale mnie oświeciło.

Składniki:
- makaron z zupki błyskawicznej
- cebula
- cukinia
- poranna rosa
- chilli
- mąka ziemniaczana

Wykonanie:
Zbieramy rosę (cień mgły) za pomocą szmat przywiązanych do kostek i wyciskamy do naczynia. Dodajemy do wody i gotujemy. Dodajemy chilli. W szklance rozrabiamy trochę mąki ziemniaczanej z zimną wodą i dolewamy do gotującego się sosu cały czas mieszając.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odsączamy kiedy zmięknie. Cebulę i cukinie kroimy w półplasterki i podsmażamy. Dodajemy makaron i chwilę smażymy. Dodajemy sos i mieszamy.

Nurungji

Ten deser jest tak genialny w swojej prostocie jak kanapka z cukrem z czasów mojego dzieciństwa :) W zasadzie dwa składniki. Ma potencjał :)

Składniki:
- ryż
- cukier

Wykonanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię dajemy olej i układamy ryż tak, żeby nam się skleił i zapełnił całą patelnię. Podsmażamy aż się zarumieni. Przekładamy na drugą stronę, posypujemy cukrem i smażymy, aż się zarumieni druga strona. W tym czasie cukier powinien się trochę rozpuścić.

Goguma Latte

Latte z ziemniakiem - tego jeszcze nie było :)W smaku ciekawe, a goryczka powstała po pieczeniu dodaje ciekawego smaku.

Składniki:
- batat
- jakieś mleko

Wykonanie:
Batata kroimy i pieczemy w piekarniku, a następnie miksujemy z mlekiem.




Kuchnie świata- potrawy regionalne.

2 komentarze:

  1. Wow! this is Amazing! Do you know your hidden name meaning ? Scratch here to find your hidden name meaning …████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I exactly know what is my hidden name meaning. It is "GET THE FUCK OUT FROM HERE"

      Usuń