Składniki:
Tarta z porami
½ kostki margaryny
1/3 szklanki wody
¼ paczki mąki
pory
2 jajka
duża śmietana
Wykonanie:
Z masła, wody i mąki wyrobić jednolite ciasto, które następnie wstawić do lodówki na godzinę. Pory podsmażyć. Ciastem wyłożyć formę do tarty, nałożyć farszu, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i upiec w piekarniku.
jak jest bardzo kiepsko kupuję:
OdpowiedzUsuń- ciasto francuskie z Biedronki - 2,6 zł
- najtańsze (mogą być poobijane wtedy jeszcze taniej) 4 jabłka - ok 1,5 zł
ciastem wykładam formę do tarty i nakłuwam widelcem, jabłka obieram, kroje i smażę na odrobinie oleju z cukrem i cynamonem
gdy ostygną, farsz jabłkowy wykładam na ciasto i przykrywam wszystko kolejnym, ponakłuwanym plasterm ciata
jak mam, na wierzchu smaruję jajkiem i posypuję cukrem, a jak krucho z jajkiem, to gdy tarta lekko się podpiecze, smaruję wierzch wodą i wtedy posypuje cukrem
ot... i coś kalorycznego i słodkiego gotowe :-) pyszne na ciepło ale i na drugi dzień również bardzo smaczne
Pozdrawiam
Dobry przepis.
OdpowiedzUsuńPracuję już nad kryzysowymi deserami, ale najpierw muszę dokończyć ten projekt :)
pozdrawiam