czwartek, 30 października 2025

Shiro Wat

Danie afrykańskie. Oryginalnie robi się je ze zmielonych nasion ciecierzycy, ale w sumie, mógłbym zblendować je po ugotowaniu.
Danie pochodzi z Erytrei. Z czego słynie Erytrea? Tu trochę z jak z ChatGPT. Kiedy zapytać Polaków czy jest tam dobrze, to 99% stwierdzi, że tak. Dociekając okaże się, że mało kto wie gdzie ona w ogóle leży. Leży tuż nad Etiopią - ta jest już ludziom bardziej znana głównie z powodu żartów o głodzie - a dobrze tam nie jest w ogóle. Szczerze mówiąc ustrój przypomina trochę ten z Korei Północnej. Z tego powodu, to właśnie z tego kraju jest najwięcej uchodźców.
Niby taki budyń, ale sztuka tkwi w przyprawach.

Składniki:
- ciecierzyca
- cebula
- czosnek w proszku
- papryka słodka
- kmin
- koncentrat pomidorowy


Wykonanie:

Nasiona ciecierzycy mielimy na proszek.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy trochę koncentratu, przyprawy i mieszamy.
Dodajemy mąki z ciecierzycy, smażymy. Dolewamy delikatnie wody, cały czas mieszając, du uzyskania konsystencji bardzo gęstego sosu.

1 komentarz:

  1. Faktycznie, mniej oryginalnie ale prościej cieciorkę zblendować.
    Pulpy się jadało, czasem różne jadam i jak Opatrzność pozwoli jeszcze przyjdzie zjeść :-)
    Cieciorkę poznałem pod nazwą : groch włoski i długo w sklepach spożywczych kupić się nie dało (komuna i "pokomunie") :-(
    Jak wszystkie strączkowe zawieraj: białko, witaminy, minerały. Czy ja wiem, że aż taki WIELKI zamiennik mięsa jak czasem czytam "natchnionych wegetarian"? No ale zdrowa, to i ja wszystkożerny jadam, bo smaczna.
    A te przyprawy nie pod koniec pichcenia? Bo po drodze: cyt: "Dodajemy mąki z ciecierzycy, smażymy. ... " . To aromaty mocno w LUFT idą!
    Cóż, bidnie i kryzysowo ale da się na tym wyżyć.
    Pies

    OdpowiedzUsuń