piątek, 6 czerwca 2025

Kapusta ziemniaczana

Kolejne danie od Lesioków. O samych Lesiokach pisałem już tutaj.

Z uwagi na to, że większość społeczeństwa w tym kraju jest pochodzenia chłopskiego, a chłopi byli biedni, ogromną popularność zdobyły ziemniaki. Można je podawać na wiele sposobów, ale jednak ważna jest nie tylko sama forma podania, ale też zmiana smaku. Tak powstała ziemniaczana kapusta. pierwotnie ziemniaki kiszono, obecnie dodaje się do nich wody z kiszonek lub zakwasu.
Koniecznie z dodatkiem strączków. Najlepiej z grochem, ale najprościej i najbardziej efektywnie, z czerwoną fasolą.

Składniki:

- ziemniaki
- cebula
- fasola w puszce
- woda z kiszonek


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy.
Odcedzamy wodę i chwilę gotujemy w wodzie z kiszonek. 
Gdybyśmy od początku tak robili, gotowanie trwałoby dłużej.
Ugniatamy z odrobiną kwaśnej wody i mieszamy z fasolą.
Polewamy tłuszczem z podsmażoną cebulą.

1 komentarz:

  1. Takiego wariantu nie próbowałem, aczkolwiek wszystkie składniki razem, tak.
    Lepszy jest nosz Ślonski: Panczkraut vel Ciapkapusta. Przez "Scyzorów" zwana : Parzybroda. :-)
    No po prostu "paNce" lizać!
    A fasola z kapustą, zamiast grochu (Igołomska), też kiedyś zaistniała! I nie powiem na to danie nic złego, bo "wciąłem" z marszu :-) !
    W czasach "pieriestrojki" działała PPMonarchistyczna. Mój kolega chciał się dowartościować i napisał do "nich". Otrzymał elegancki werdykt co do pochodzenia: WŁOŚCIANIN ! No ale czego można się spodziewać od kogoś zza DTŚ :-) chłopstwo. A mogło by być wszak gorzej, bo za asfaltem to i SWOŁOCZ, gawarili :-)
    Pies

    OdpowiedzUsuń