piątek, 9 kwietnia 2021

Steranka i okrasa z kiszonych buraków

Kuchnia łemkowska, a właściwie łemkowska fusion :) Trochę oszukałem , bo oryginalnie steranka to rodzaj klusek, który uzyskuje się odrywając kawałki rozwałkowanego ciasta makaronowego i wrzucając je do wody. Ja z okazji tego, że po kilku dniach śnieżyc, przyszła znowu wiosna co zasługuje na uczczenie tego faktu zgodnie z ludowym zwyczajem, czyli naleśnikiem.
Skwarki zrobiłem z kiszonych buraków, czyli odpadu po zakwasie buraczanym, który albo się dostaje od znajomych, albo można poszukać w okolicy wytwórni wyrobów eko, ewentualnie zapytać na specjalnie do tego przeznaczonych grupach na internecie, gdzie niektóre grupy śmieciarkowe też pozwalają na żebra-posty. Buraki się fajnie zesmażają i maja ciekawy kolor :)

Składniki:

- mąka
- olej
- woda
- buraki kiszone


Wykonanie:
Z mąki, wody i odrobiny oleju robimy naleśnikowe ciasto, z którego smażymy ... naleśniki.
Buraki kroimy w drobną kostkę i smażymy
Urywamy kawałki naleśnika, kładziemy na talerzu i okraszamy tłuszczem z burakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz