środa, 25 października 2017

Makaron z pieczarkami w sosie drożdżowo-cydrowym

Kolejny wpis konkursowy. Takie trochę francuskie połączenie czyli pieczarki, dość powszechne w tamtej kuchni, zwłaszcza podczas okresu, w którym kazano jeść ciastka oraz cydr typowy dla obu stron kanału La Manche.
Drożdże do jedzenia nie są najsmaczniejsze, ale w postaci past czy sosów zyskują na wartości. Tym bardziej, że są bogate w witaminy grupy B i cynk. Jedyny warunek, żeby nie słodzić za dużo.
Podobno jeszcze uspokajają i wpływają bardzo dobrze na skórę.
Dodając do sosu drożdżowego soku jabłkowego uzyskujemy smak podobny do cydru.

Składniki:
- pół paczki makaronu Lubella pióra pełne ziarno
- kostka drożdży
- cebula
- małe pieczarki
- sok jabłkowy


Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokruszone drożdże i smażymy aż się rozpuszczą. Podlewamy trochę sokiem jabłkowym. 
Tak przygotowany sos podajemy z makaronem.



Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu


1 komentarz:

  1. Wow, jaki świetnym makaronik w sosie drożdżowym, którego nie miałam okazji jeszcze próbować - coś czuję, że bedzie niezły!

    OdpowiedzUsuń