Dlaczego prawie? Bo placki werbkowickie zostały wpisane na listę produktów regionalnych i dlatego trzeba się idealnie trzymać przepisu oraz formy podczas ich przygotowywania. Niemniej jednak zanim zyskały taką nazwę były przygotowywane przez gospodynie domowe w okolicach Zamościa i Lublina w różnych konfiguracjach, gdzie soczewica jest bardzo popularnym składnikiem wielu dań. I dalej są, tylko nie wolno, pod żadnym pozorem nazwać ich werbkowickimi :)
Składniki:
- soczewica
- ziemniaki
- cebula
- bułka tarta (opcjonalnie)
Wykonanie:
Soczewicę i kilka ziemniaków ugotować. Zmielić razem. Do masy dodać podsmażoną, drobno pokrojoną cebulę, formować płaskie placki i smażyć na oleju. Można przed smażeniem panierować w bułce tartej. Ziemniaki pełnią tylko funkcję lepika, więc znacznie mniej niż soczewicy, ale nie za mało, żeby nam się nie rozwaliło. Jeśli masa nie będzie satysfakcjonująca to dodać jeszcze jednego.
rewelacja:)
OdpowiedzUsuńCiekawe! Musze kiedyś wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!