niedziela, 8 listopada 2009

Ryż ze śmietaną

Tego dania chyba przedstawiać nikomu nie trzeba, ale nie wolno było pominąć.
Składniki:
- ryż
- śmietana
- cukier
Wykonanie:
Ryż ugotować i odsączyć. Dodać śmietany i doprawić cukrem.

3 komentarze:

  1. Pominąłeś sól (chyba nie ugotowałeś ryżu bez soli?) oraz tę ciemną przyprawę, którą widać na zdjęciu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To określa się bardzo modnym na wszelkich opakowaniach terminem "propozycja podania" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja wymyslilam tak: do wody, w ktorej gotuje ryz dolewam troche mleka, dodaje szczypte soli, plaska lyzeczke cukru i troszke masla. Wody z mlekiem tylko tyle, aby mogla prawie calkiem odparowax w czasie gotowania ryzu. W miedzyczasie obieram i tre jablko na tarce o duzych oczkach. Dwiw lyzki gestej smietany ucieram z lyzeczka cukru i rozkladam ja na ugotowanym odcedzonym ryzu. Na wierzch utarte jablko i posypuje cynamonem. DELICJE!

    OdpowiedzUsuń