Składniki:
- marchewka
- cebula
- kapusta pekińska
- przyprawa do zup w płynie
- ryż
- uszaki bzowe ewentualnie inne suszone grzyby
Wykonanie:
Ryż gotujemy. Uszaki myjemy, gotujemy i kroimy w paski. Jeżeli mamy grzyby suszone to najpierw moczymy. Marchewkę kroimy w zapałkę i smażymy. Dodajemy odrobinę pokrojonej drobno cebuli i grzyby. Z kapusty wykrajamy głąb i kroimy go w krótkie paski imitujące pędy bambusa. Dodajemy je do smażenia, a po pewnym czasie część poszatkowanych miękkich części. Dodajemy łyżkę przyprawy do zup. Podajemy z ryżem. Można dodać do gotującego się ryżu trochę curry.
A jak się robi takiego ładnego kwiatka z cebuli?
OdpowiedzUsuńNacina się cebulę. 3 x 3 nacięcia prostopadle do siebie.
OdpowiedzUsuń