piątek, 25 września 2009

Rösti na zielono

Na początek danie pochodzące ze Szwajcarii. Rodzaj placka z ziemniaków. Trudność może sprawić przekładanie go na patelni, dlatego należy to robić przykładając do niej talerz.

Składniki:
- ziemniaki
- groszek konserwowy
- cebula
- sałata
- czosnek
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, ostudzić i starkować na grubych oczkach. Kłaść w formie placka na patelnię i delikatnie przekładając smażyć z dwóch stron. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć. Dodać pokrojony czosnek i sałatę. Dusić razem. Dodajemy groszek i przygotowane warzywa kładziemy na placki.

2 komentarze:

  1. Hm... smażona sałata, czy to podobnie do szpinaku jakoś smakuje, nigdy nie smażyłam sałaty, wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jest smażona tylko duszona :) a smak, hmm, tak, chyba można do tego porównać. Sałaty trzeba dać sporo bo się kurczy.

    OdpowiedzUsuń