Strony

czwartek, 6 lutego 2025

Pasta al pesto di rucola

Z rukolą to jest tak, jak z sokiem malinowym. Tak jak ten drugi bywa podrabiany tańszą aronią, tak ta pierwsza bywa podrabiana dwurzędem wąskolistnym. tyle dobrze, że chyba nikt nie wciska do tych opakowań toksycznego starca zwyczajnego.

W każdym razie, jest to chyba najtańsze zielsko dostępne na rynku, a w ręce wpadło mi kilka opakowań, które miały zostać zutylizowane. Danie podejrzałem w jakiejś fancy budce z makaronem sprzedawanym w kartonowych opakowaniach, której klientelę stanowi głównie znudzona klasa średnia korzystająca z przerwy lunchowej i chwaląca się tym przed całym światem, więc niby tanio, ale jakby prestiżowo :)

Składniki:

- rukola
- olej
- makaron
- czosnek


Wykonanie:

Rokulę miksujemy z małą ilością oleju i czosnku.
Podajemy z ugotowanym makaronem.

3 komentarze:

  1. Towarzyszu. Wy z Czerwonego Zagłębia, ja fan tow. Edwarda. Dogawarimsa.
    Powiedzcie, szto eta : Ro-ku-la? Bo se nie pojem!
    Pies

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakiego Zagłębia? Ja dokładnie po drugiej stronie DTŚ :)

      Usuń
  2. Pyszny makaron :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń