Strony

sobota, 24 lutego 2024

Islak burger aka wet burger

Kuchnia turecka. Turcja to taki islamski reżim, który w wolnej chwili dokonuje czystek etnicznych na Kurdach. Szerszej publiczności, dzięki Kadiro Nurmanowi, znana raczej z kebsów, ale z miasta, z którego wspomniany pochodził, czyli Istambułu, wywodzi się też inny street food.

Składniki:

- jakieś burgery
- przecier pomidorowy
- czosnek
- bułki do burgerów


Wykonanie:

Burgery smażymy.
Czosnek wyciskamy, podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy przecieru. Sosu nie może być za dużo.
Wkładamy bułki do sosu i chwilę gotujemy, żeby trochę nasiąkły.
Wkładamy burgera między buły i polewamy pozostałym sosem.

3 komentarze:

  1. Jak się nie: UŚWINIĆ? Jedząc prezentowany na foto BADZIEW !!!
    Zrób Pan fotkę "facjaty" po degustacji "tego", to się frekwencja na blogu ruszy :-)
    Pies

    OdpowiedzUsuń
  2. Brak "foty" brak frekwencji :-)

    cyt.: "sosu nie może być za dużo." :-) :-) :-) patrz: FOTO !!!

    cyt.: "wkładamy bułki do sosu ..." CZY ABY NA PEWNO bułki ???

    Zapewne kucharz wyjadł zbyt wiele wisienek z likieru (przeznaczonych do deserów) i stąd tych GAF tyle :-)
    I jeszcze się "uświnił" :-)
    Pies

    OdpowiedzUsuń